Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Těžký triumf Iron Mana


ikona
Cival
tržby
 

A pak že je těžké vyrábět blockbustery. Pche! První „nezávislý“ počin studia Marvel jako by naznačoval, že na světě není nic lehčího. Prakticky z ničeho se totiž podařilo ukovat superhrdinu, na kterého publikum zatraceně dobře slyší. Iron Man zaútočil ve velkém už v pátek, kdy utržil 35 milionů dolarů, sumu, která jej staví na třinácté místo mezi největšími otvíráky všech dob – a to přitom  do pátečních tržeb nejsou započítány tržby ze čtvrtečních půlnočních (nebo spíš těsně předpůlnočních) projekcí, na něž padlo další tři miliony. S touhle výbavou by měl Iron Man dvanáctý nejrychlejší start, ještě před Matrixem Realoaded.

A protože Iron Man není zavedenou sérií, na níž by se všichni diváci museli nutně vydat hned v den premiéry, podařilo se mu v sobotu přidat dalších 37,5 milionů dolarů a triumfální vstup na scénu podtrhnout i nedělními 28 miliony. Suma sumárum, po prvním víkendu má Železňák na kontě 104 mega, což je suma stejně tak ohromující jako nečekaná. Iron Man se v žebříčku největších víkendů nakonec uvelebil na hezkém 8. místě a v kategorii „single-comicsáren“ se dotáhl až pod Spider-Mana. A jelikož Peter Parker momentálně nabírá druhý dech, drží marveláci v ruce (minimálně do premiéry Wolverinea) nejlépe rozjetou comicsovou sérii dneška – a to možná ne jen po stránce komerční.

Marvelům se podařil malý zázrak. Snad všechno klaplo hned napoprvé. Vyrobili stylový kostým, obsadili dobré herce, správně identifikovali charisma Roberta Downeyho jr. a styl, na který uslyší diváci (ať žije lehká, leč nesterilní zábava) a který potěší i kritiky... a hlavně vyrukovali s zatím nejdravějšími trailery letošní sezóny. Z hrdiny druhého sledu se rázem stal titán a snad i samotný Stan Lee teď musí čučet, jak Tony Stark díky filmu nabral na síle (pro názornost cituji tři roky staré imfovo pojednání, ještě z našeho působení na FilmPubu, kde věcně hodnotil vyhlídky na celovečerák s Iron Manem: „Problém je v tom, že Iron Man nikdy nebyl áčkovým charakterem a je až příliš podobný Batmanovi (premisou), takže se jakékoliv studio bude zdráhat nacpat do adaptace vyšší než průměrný rozpočet“).

Marvel si může mnout ruce a pravděpodobně do výroby pošle víc hrdinů, než měl původně v úmyslu. Iron Manův start je totiž gigantický, a to ještě ve hře nejsou finální tržby ze zbytku světa. Na druhou stranu, první vyhrání z kapsy vyhání... nikdo by se nedivil, kdyby po prvním úspěchu přišla kocovina, a to hlavně díky Hulkovi. Ostatní studia musí na úspěch Marvelů zatraceně žárlit, a tak se pravděpodobně projede zas pár šuplíků, v nichž by mohl relaxovat nějaký ten cool „suprhírou“. Za nos se navíc musí chytat u Warnerů, že jim stejný kousek nevyšel s mnohem slavnějším Batmanem a Supermanem, a žehrá se určitě i u Foxů, u nichž to úplně neklaplo s Fantastickou čtyřkou. Zato Marvel září a pravděpodobně už 30. dubna 2010 vyrukuje s druhým dílem. I nepočetná skupina nás, kteří za Downeyho plkáním vidíme spíš prázdnotu než comicsovou parádu, musí tenhle úprk kvitovat s povděkem, protože samotná postava Tonyho Starka je jednoduše k zulíbání a zaslouží si další - pokud možno lepší - film.

Pouť jedničky americkými kiny bude na každý pád ještě dlouhá a díky dopingu od recenzentů a spokojených diváků by neměla skončit pod hranicí 300 milionů dolarů. Iron Man má výhodu v tom, že až do premiéry Indyho proti němu půjdou jen filmy pro nejmenší (Narnia a Speed), takže si bude moct hrabat a hrabat. Právě pro Indyho i pro Hancocka, dva největší letní blockbustery, je to hozená rukavice.

Další místa už samozřejmě nejsou tak sledovaná. Jak ukrást nevěstu mile překvapilo s patnácti miliony a druhým místem. Třetí se udržela Baby Mama s 10,3 miliony, razantnější propady naopak potkaly Harolda s Kumarem, kteří při poklesu o 60% spadli na páté místo za 6 melounů. Čtvrtá se drží romantická sprostota Kopačky, pro níž zbylo 6,1 milionů, šestá setrvává dobrodružná mlátička The Forbidden Kingdom s 4,2 miliony. Mezi sedmým a desátým místem, resp. mezi 2,7 a 1,6 miliony, se pak sešrotovali Nim´s Island, Prom Night, Oko bere a 88 minut.

Snad jste tipovali správně... (výsledky a upravenou verzi MZ tipovačky (TOP 5) si probereme v zítřejší novince). Příští týden nebude na tipování o moc jednodušší, přijede totiž Speed Racer a romantická pitomina Mejdan v Las Vegas.

Kompletní pořadí najdete tu, přikládáme i několik názorných žebříčků.

Největší první víkendy

Nejvýdělečnější pátek, sobota a neděle

Nejvýdělečnější jednotlivé dny

Nejrychlejších 100 milionů

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace