Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Pochvaly a pohlavky - duben 2008


ikona
Cival
pochvaly a pohlavky
 

Pochvaly a pohlavky si získaly na frekvenci MovieZone FM docela slušnou popularitu, proto nastal čas oprášit jejich formát a vyrukovat s ním mezi písmenka. Systém zůstává stejný. Jednou za měsíc budeme rozdávat červené a černé puntíky, na vás bude s námi souhlasit nebo hlasitě protestovat. Kdo nám padl do oka tentokrát?

Cival

Pochvala: Dneska se obejdu bez filmů. Zvykl jsem si na to, že koncertní DVD nadchnou špičkovou kvalitou obrazu i zvuku a že do nich pronikají i metody, pod jejichž panováním by zářil i Blade. Filtry, zpomalovačky, bullet-time a kamera divoce poletující nad pódiem už patří ke světovému standardu, i tak mě ale dojala nářezovost koncertu britských Muse z Wembley. DVD nazvané HAARP je absolutním zážitkem - a rozhodně ne jen po zvukové stránce.

Pohlavek: Nefilmově podruhé. Žádné pochybnosti o tom, že hokejové play-off patří každoročně k tomu nejlepšímu, co v kategorii sport nabízí domácí televize. Přesto, stačí se podívat za moře... a závidět. Přenosy z play-off NHL jsou strhující ukázkou toho, jak natřískaný může být sportovní přenos: Akce s maximálním nasazením, neustále prokládaná zajímavostmi a výseky z hyperpodrobných statistik. K tomu rozhovory s hráči a trenéry, pořízené ne až po zápase, ale během něj - a nejen o přestávkách, ale klidně i v plné akci. Momentka se sličnou reportérkou vyptávající se trenéra, jak bude reagovat na vedení soupeře, zatímco ten s chutí odpovídá, patří ke koloritu (koho zajímá, že na ledě se to mezitím řeže hlava nehlava... zkuste si v téhle situaci představit cholerické kouče z Čech). Celou tuhle televizní show navíc ze studia podporuje čtveřice hláškujících elegánů, kteří by mohli stejně tak vlítnout do komedie Judda Apatowa, ale i napsat vlastní encyklopedii o NHL. To celé v HD. Z extáze vytrhnou jen reklamy verbující do armády. I tak to ale stačí, aby člověk napohlavkoval DOMÁCÍ TELEVIZNÍ SCÉNU, že ani tím nejlepším nesahá ani po kotníky. Hokejem to jen začíná...

 

imf

Pochvala: JOELU SILVEROVI. Ten vousatý tlouštík (všimněte si, že mezi nejvlivnější maníky v Hollywoodu patří brýlatí, vousatí tlouštíci, jakmile Jackson zhubnul, začalo to s ním jít z kopce) možná pravidelně zvedá tep větší části filmových fanoušků, třeba když naznačuje, že V jako Vendeta bude nejlepším filmem století nebo že Keanu Reeves by Jeta Li zlomil vejpůl a zatopil s ním v kamnech. Jenže svoji práci odvést umí a jeho marketingový tým pracuje jako švýcarské hodinky. Speed Racerovi možná pořád ještě nevěřím (když se rozdávaly duhové geny, přišel jsem pozdě), ale půjdu na něj do kina nejen kvůli nálepce "od tvůrců Matrixu" - ukázky jsou báječné, plakáty vypiplané a info od studia i tvůrců pryští rychlostí právě otevřeného šampáňa. Takhle by to mělo vypadat všude. Ale nevypadá. O to víc si letní pecky a jejich strůjci zaslouží podrbat za uchem. Zatímco Batman sype plakáty a Mumie se raději schovává do posledního okamžiku, Speed Racer ukazuje všechny křivky a marvelovský předvoj s nadbytkem železa fanoušky zasypává fotkami, klipy a všelijakými hloupostmi až do dne premiéry. Palec nahoru.

Pohlavek: Za DOJENÍ ENDOSKELETONŮ. Ani tak mi nevadí snahy kolem čtvrtého Terminátora, do kterého chtějí soukromníci nasypat 200 milionů dolarů, Christiana Balea a další modelku/herečku, tentokrát s mimořádně "americkým" jménem, Moon Bloodgood (ve školce si pravděpodobně dost vytrpěla). Mnohem větším otazníkem zůstává, proč Foxové schválili další sezónu Sarah Connor Chronicles. Může za to cliffhanger na konci poslední epizody nebo jen neochota přiznat si, že scenáristi nedokázali vytlouct ze superslavné předlohy dostatečně poutavou sérii? Nejdřív zahodili události třetího dílu (který pro změnu zahodil události prvních dvou, kdo jinému jámu kopá...), pak se chvilku plácali na místě a nakonec stejně nic nevyřešili. Zasloužili by sekeru, už kvůli ostudným ratingům, ale Foxové doufají, že se ve druhé sezóně svezou na marketingové kampani filmu. Diváci znechucení seriálem by však do kin nemuseli dorazit a ti spokojení naopak zůstanou u televizí. Je těžké zjistit, kdo tu komu podřezává větev, ale James Cameron to doma určitě zapíjí dvojitou skotskou. Málokdy je tvůrce ještě zaživa svědkem takových zvěrstev. Snad se to na Avatarovi nepodepíše. :)

k0C0UR

Pochvala: Organizačnímu týmu FEBIOFESTU v čele s Fero Feničem. Letošní ročník byl mimořádně vydařený jak z hlediska filmové nabídky, tak i aktivit plynoucích mimo filmový program. Nezdravě návykový klub vybudovaný ve třetím patře podzemních garáží skýtal oblíbené útočiště nejen pro obligátní festivalové „alternativce“ (poznáte je lehce – mají dredy a stojí u stánku s vegetariánskou stravou), ale i pro běžné diváky nad 40-50, kterých bylo mezi mladými k vidění nepočítaně. Mezigenerační averze se stíraly s pravidelně dávkovanými libými latino či reggae a člověk měl alespoň na chvíli pocit, že už je léto a těší se do Varů. Co se týče filmů – obligátní tutovky nezklamaly, klasiky (Hořící Mississippi v českém dabingu!) potěšily, maďarské okénko brané naslepo (Overnight) dalo po pár minutách prostor výše zmiňovanému klubu. Ve znělce mě iritoval špatně dabovaný Hitchock, v reklamě poté tabáková společnost, která pomáhá nebohým dětem postavit se na vlastní nohy. Haha. Ale jinak… jinak… nevím co bych vytýkal. Febio se stává pevnou součástí tuzemské kulturní scény a na celý týden mění i obhroublé popcorňáky v poslušné a spořádané diváctvo, ze kterého čpí alespoň špetka intelektuálního vědění. To je pohled, který by si měl užít každý. Díky, Fero!

Pohlavek: Uděluji promítačům ve Village Cinemas na Černém Mostě

. Už poněkolikáté byl s projekcí problém, ale nijak se ani přes urgování neřešil. Vadná žárovka v promítačce pro sál 4, která způsobuje ztmavení všech scén o polovinu, to už je takový zábavný kolorit a můžete mu předejít – nejdete do sálu 4. Vertikální poskakování obrazu prvních deset minut je ale věc, která se mi stává prakticky při každé projekci a nikdo s ní z nějakého důvodu nic nedělá. A je to věc, která dokáže citelně nalomit pocit z celého filmu. Bohužel. Jako by si promítač bezprostředně po začátku (neboli v ten nejnevhodnější čas) zašel na cigárko a začal problém řešit až pak. Však oni to ti platící vydrží, je to jenom film… No… tak zase příště - stejně se nepoučím a půjdu to znovu risknout. Geografická dispozice je mrcha :).

Mr. Hlad

Pochvala: Nikdy nebyl žádnou velkou hvězdou, svoje si vždycky odehrál, ale mezi elitu se zařadit nedokázal. Teď to ale vypadá, že se mu podaří procpat se na uvolněné místo, o které nikdo nestojí. Jen fanoušci akčních filmů. DENNIS QUAID se ve svých čtyřiapadesáti rozhodl přetransformovat se v akčního hrdinu a využil faktu, že Jason Statham stále ještě není jistotou kvalitního filmu, na Vina Diesela se pomalu začíná zapomínat, The Rock přešel do komedií a důchodce Stallone ukázal, že i s pěti křížky na krku se dají stylově zabíjet lidi. V Úhlu pohledu Quaid předvedl, že umí tím správným způsobem zatnou zuby a tvářit se drsně a za volantem i s pistolí mu to zatraceně sekne. Navíc podle prvních fotek z G. I. Joe to vypadá, že o generaci mladší herci by se měli ještě na pár týdnů vrátit do posilovny a před zrcadlem trénovat „charismatický velitelský výraz.“ Quaid si zkrátka zaslouží pochvalu za to, že i v době, kdy většina herců začíná šetřit na důchod, umí razantně šlápnout na plyn. Tak jen aby neubral.

Pohlavek: Hádej, kdo jsem je podle mého názoru druhým největším odpadem, na jaký může člověk na našich televizích narazit a jediné, co ho překonává, je Volejte věštci, ale to naštěstí běží tak pozdě, že se to dá velmi lehce ignorovat. Pohlavek tedy logicky směřuje ke každému, kdo v anketě TýTý hlasoval v kategorii „Pořad roku“ pro HÁDEJ, KDO JSEM. Sakra lidi, vám vážně ke spokojenosti stačí čtyři prima hvězdy, které už rok opakují stejné vtipy? Musím parafrázovat slova Brodieho Bruce z Flákačů „:Snaží se vnutit kulturu sedmdesátých let lidem z jednadvacátého století.“

Shushika

Pochvala: Tentokrát si dovolím chválit pomálu, zato hned natřikrát: 1) Jsem rád, že se mezi tvůrci stále najdou jedinci, kterým mozek negeneruje jen samé PR žvásty. Dobré zboží se přece jen chválí samo a když to bude geniální, každý jim kredit milerád přizná. Když GEORGE LUCAS nedávno zchladil nadržené fanoušky čtvrtého Indyho tím, že přes velkou péči tvůrců, kultovní status a mediální humbuk to stále bude jen obyčejný film, který může zklamat jako cokoliv jiného, nevěřil jsem vlastním očím. Snad to nemáme chápat jako přečasnou omluvu. 2) Někdy stačí malý fígl a z ležáku je hit. Kamarád vlastní stánek s novinami a s údivem mi referoval, jak mu dvacet disků s DVD HITLEROVA ELITA zmizelo z pultu ani ne za den. Přitom film původně vyšel pod názvem Napola a navzdory pikantnímu tématu se ne a ne prodat. Důvodem jistě nebyla jen přemrštěná cena, ale i poněkud neprůhledný název, který evokoval spíš italské "cosi." Takhle je to jasné jak facka. Stačilo z podtitulu udělat název hlavní. Jen doufám, že zájem zároveň nesvědčí o latentním obdivu Čechů k Vůdci. 3) Chválím a gratuluji LUKÁŠI VEVERKOVI, ex-zaměstnanci ČT, za cenu Rocket Award, jež se na pravidelné přehlídce on-air promotion Promax každoročně uděluje jednomu slibnému evropskému grafikovi, který je v byznysu méně než 18 měsíců. Veverka dostal cenu mj. za znělku Futuroskopu a Máte slovo. A pak že na to nemáme...


Pohlavek: Dabing je zlo, čím dříve bude ČESKÁ DABINGOVÁ ŠKOLA  minulostí, tím lépe ( a rychleji budeme vládnout cizími jazyky třeba jako trénovaní Nizozemci). Který televizní kanál začne snižovat náklady jako první? Samozřejmě trochu přeháním - stejně jako autor tohohle článku (http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/milan-zeleny.php?itemid=2901) - ale za pozornost dané téma určitě stojí.

 

st39.6

Pochvala: TVŮRCŮM AMERICKÝCH SERIÁLŮ.  Slova chvály si zaslouží hlavně scénáristé, kteří se konečně od pochodování s transparenty dostali zpět ke psacím strojům. Pomalu, ale jistě se nám vrací naše oblíbené televizní seriály, ať už po plánované, nebo vynucené přestávce. Za sebe musím napsat, že už jsem si dlouho žádný z nich tak neužil. BSG se vrátila silnější, než kdy jindy. Rozvádí téma víry, Cylony, doteď žijící v perfektní symbióze, nechává dát si nehorázně přes hubu, prostě je to všechno mnohem zajímavější, než udyndaná třetí série. Supernatural se vrátil se zvláštní epizodou parodující reality show, které - naštěstí neúspěšně - měly nahradit naše oblíbené seriály. Citace ze Záhady Blair Witch, Cloverfieldu, Big Brothera a tuny podobných projektů, určitě potěšily kdekoho. How I Met Your Mother dokazuje, že i Britney Spears umí být bezva, že i Barney má své slabé chvilky a zároveň nás napíná, kdo že je majitelem toho žlutého deštníku. Méte své tipy? Ztraceni jsou ztraceni víc, než kdy dřív, čtvrtá série navazuje na geniální finále té třetí, místo flashbacků flashforwarduje a my tvůrcům všechno to motání zase žereme se vším všudy. Nemáte dost? Do normálu se konečně vrací i Scrubs, i když nám chybí J.Dho poučné proslovy. Big Bang Theory si dává za cíl udělat z už tak otravného Sheldona totální střevo. A my ho za to milujeme. Gossip Girl, před touhle slaďárnou by měly zavřít všechny pražské cukrárny. Kdopak je tajemná srandistka "G"? Dostane teď Sam "Reaper" gay-nakládačku od naštvaného démona? Poděkujte Luciferovi za parádní finále. A Josefovi Konstantineovi, že nenechal Micka na holičkách a Moonlight se díky němu nepřemění v klasickou detektivku se smrtelným hrdinou. To by bylo na pytel. Všechny tyhle seriály a spousta dalších se vrátily v plné zbroji, připravené bojovat o své diváky a já za to chválím všechny, kteří s tím mají něco společného. Drobný tip na závěr: Zkuste si sehnat jPOD. Sice ho po deseti dílech zrušili, ale je to rozumná alternativa odpočívajícícho IT Crowd, navíc v sobě mísí HIMYM a Weeds. Kdo by odolal?

Pohlavek: UWE BOLLOVI ZA TO, ŽE JE UWE BOLL. V redakci jsme se dohodli, že se budeme novinkám o něm radši stranit, takže aniž bych byl nějak konkrétní - od "ukažte si na něj, jak je vtipně blbej" rychle přešlo k "toho idiota máme sto chutí zabít". Tohle není drobný políček, co tu symbolicky rozdáváme, ale lepák plnou parou. Už to přestalo být vtipné, teď opravdu jen kroutíme hlavou a doufáme, že všechna tahle komedie skončí. Proto berte pohlavek spíš jako výkřik z okna, třeba jako v Lumetově Network, u kterého nedoufám v odezvu. Jen v tichý souhlas.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace