Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Lucas se vznese do oblak


ikona
imf
george lucas
 

Další trilogie Star Wars je zatím v nedohlednu a pokud budou vzduchem svištět světelné meče, půjde o animované Clone Wars, které se v kinech mihnou už letos v létě (aby pak poslušně zamířily na televizní obrazovky). George Lucas má však, navzdory dalšímu televiznímu seriálu z prostředí Star Wars, v plánu i celovečerák. A hodlá na něm zapracovat co nejdřív, aby mohl koncem roku natáčet a na podzim 2009 servírovat.

O Red Tails jste mohli slyšet už dřív, ostatně Lucas se válečným eposem o první afroamerické letecké skvadře oháněl už v dobách natáčení třetí Epizody. Krátká lekce historie: V roce 1941 byla americká armáda nucena povolit nábor afroamerických občanů. Některým oficírům a především pak politikům se to nijak nelíbilo a proto bylo v požadavcích uvedeno vysokoškolské vzdělání a letecká praxe. I přes tenhle podraz se však řada ochotných afroamerických pilotů přihlásila. Tak vznikla 99. bojová jednotka se základnou v Tuskegee, kterou měl na starosti Benjamin O. Davis Jr., jeden z mála (tehdy) afroamerických absolventů West Pointu. Jeho otec byl vůbec prvním černošským generálem v americké armádě.

Dobrodružné to ovšem bylo ještě předtím, než se letci z Tuskegee mohli vznést do vzduchu. Stejně jako později v basketbalu se bílí vědci mohli přetrhnout s esejemi a výzkumnými pracemi o tom, že černoši nedisponují dostatečnou inteligencí, aby zvládli tak náročné úkoly. Všechny připomínky však byly zamítnuty a jednotka se vydala do Tunisu, aby zde mohla bojovat proti Luftwaffe.

Asi nemusím dodávat, že se Devětadevadesátá osvědčila. Ocenění pro nejlepší jednotku se jenom hrnula a Němci se začali Afroameričanů v oblacích bát. Jednotka později se svými P-51 Mustang operovala i v Evropě a britští letci jí dali přezdívku Red Tails, kvůli osobitému zbarvení směrovek (jasně rudá barva). Jednotky bombardérů se o jejich služby (doprovod při nebezpečných misích, kde hrozil střet s Me-262) doslova praly, aniž by však věděli, že v jednotce operují samí Afroameričané. V letec 1940-46 se pod křídly Tuskegee vycvičilo téměř tisíc pilotů. Mluvilo se i o tom, že za jejich doprovodů nikdy nebyl chráněný bombardér sestřelen. Tento mýtus je mezi veřejností dost rozšířen (i George Lucas ho vnímá jako nezpochybnitelnou skutečnost), ačkoliv se podle vojenských záznamů prokázalo, že minimálně pětadvacet letadel Red Tails ubránit nedokázali. Přesto jsou jejich statistiky úchvatné a ne nadarmo získalo 350 členů této jednotky v loňském roce medaili Kongresu.

V roce 1996 vznikl na motivy jejich válečných osudů televizní film (v produkci HBO) The Tuskegee Airmen. George Lucas jde ovšem ještě dál a hodlá natočit celovečerák s velkým rozpočtem, ve kterém budou letecké bitvy jaksepatří vychytané. Vzhledem k tomu, že má za sebou ILM a že vesmírné bitvy jsou asi to nejlepší na celé nové trilogii Star Wars, rovnou se přiznám, že mě to velmi zajímá. Pro Lucase by to zároveň měl být poslední velkofilm. Pak se prý po vzoru Francise Forda Coppoly bude věnovat spíš nezávislým snímkům. Že by další THX 1138? Nejdřív se ale podíváme do kokpitu. Nevím jak vy, ale já už balím padák.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace