Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Dočkáme se léta dřív?


ikona
imf
hollywood
 

Warneři právě v amerických kinech zkoušejí, jestli se jim povede upéct další Třístovku a definitivně zpeněžit skoro-jarní termíny (podle odhadů to asi nedopadne, 10,000 B.C. dosáhne cca na 30 milionů za první víkend), ale Hollywood už samozřejmě hledí směrem k prvním letním peckám. A ty letos přijdou dříve než kdykoliv jindy.

Resp. stejně jako loni. Právě léto roku 2007 bylo v tomto ohledu rekordní, když se tři důležité trojky (Piráti, Shrek, Spidey) objevily v rámci pouhých tří týdnů. Odborníci hádali, že minimálně jeden z těchto filmů padne za vlast a utopí se ve stínu těch ostatních. Chyba lávky, všechny otevíraly nad sto milionů dolarů za víkend a názorně předvedly, že peněženky amerických diváků umí být jaksepatří štědré. Opening víkendy zároveň znamenaly pro tyto filmy zhruba 40 procent veškerých severoamerických příjmů.

Letos je situace stejně agresivní, i když tu máme vyvážený souboj dvou sequelů a dvou novinek, které by teprve chtěly pár sequelů vyplodit. Už druhého května Marvel zkusí své štěstí na hollywoodském kolbišti a představí nám Iron Mana. Teď se teprve uvidí, jestli se ta velkolepá kampaň vyplatila. Jon Favreau má štěstí v neštěstí, protože o týden později startuje sice další hitovka, ale jedná se o... Speed Racera. Může to být nečekaný hit nebo obrovský propadák. Každopádně je cílen spíš na PG publikum a nostalgiky, což by se mohlo Wachowským vymstít. Kdyby šel do kin čtvrtý Matrix, určitě by se Marvel potil víc. Takhle má relativně slušnou šanci. Speed Racer je na mém osobním žebříčku největším otazníkem.

Šestnáctého už je to jiné kafe a Speed Racer dostane levý hák od druhého dílu Narnie. Walden Media ho sice propaguje jako zábavu pro odrostlejší děti, ale nabušené trailery a pověst knihy udělají své. Od Narnie se očekávají ještě lepší čísla než od prvního filmu v sérii (65M opening, 740M celosvětově). Jenže pak uplyne další týden a objeví se Indiana Jones. Pokud si můžeme vsadit na jediný letní film, bude to tenhle. Úspěch je předprodaný v podstatě u každého, ostatně teaser byl nejsledovanější upoutávkou za poslední rok a i zlí jazykové po něm přestali nadávat na Fordův věk. Dohromady asi tahle skvadra nedá tolik, co loňské trojky, ale mnohem důležitější je naše další otázka. Co tam máme dál?

Zaručených hitů už příliš není. Wall-E je přinejmenším podezřelý (ale příliš roztomilý, než abychom nevěřili, že vydělá hodně peněz), Wanted může být s McAvoyem v hlavní roli komerční průšvih, takže čekáme až na druhého Batmana, který je v podobném slotu jako loni Transformeři. Měl by plnit podobnou funkci oslíčka, co se otřásá. Ostatní comicsovky (Hellboy II, Hancock) to ještě budou mít těžké, stejně tak návrat Foxe Muldera může ohromit řadu fanoušků, ale na stamiliony by to stačit nemuselo. Stejně tak srpen spoléhá jen na třetí Mumii, která přichází se zatraceným odstupem a bude nás muset přesvědčit pořádnými trailery. Léto tedy zrovna nepřetéká komerčními tutovkami. A přitom všechno nasvědčuje tomu, že studia chtějí své peníze vidět co nejdřív.

Před dvaceti lety by se přitom před Memorial Day (poslední pondělí v květnu) nikdo nepostavil. Třetí Rambo tenkrát moc nezazářil, ale nakonec si na sebe vydělal. Největší hity ovšem tehdy přicházely v červnu (Cesta do Ameriky, Falešná hra s králíkem Rogerem, Rudé horko) nebo v červenci (Smrtonosná past). Filmové léto zkrátka trvalo od června do srpna. V květnu startovaly většinou jen komedie. V roce 1996 všechno narušil Twister, když se rozhodl všechny předběhnout (na Memorial Day měla premiéru Mission: Impossible) a vydělal na tom neskutečné peníze. O rok později v tom termínu startovaly Pátý element a Austin Powers.

Od té doby už byl první květnový termín regulérním "easy money" slotem, na kterém vyrazil do boje Drtivý dopad, první Mumie (s velkým úspěchem) a nebo Gladiátor. Léto se oficiálně rozšířilo o další měsíc, ale zároveň se začíná ukrajovat z druhé strany. Pro Evropu může být slabší srpen paradoxně plusový, protože se k nám většina filmů dostane opravdu v létě. Možná... protože zatímco američtí distributoři sází na to, že většina Američanů ráda zůstane doma nebo bude cestovat po své vlastní hroudě, u nás jsou prázdniny považovány za okurkovou sezónu a proto se řada velkých filmů objevuje až koncem srpna nebo v září. Letos podobný osud potká např. druhého Hellboye nebo Lucasovy animované Clone Wars. Z dřívějších můžeme jmenovat Ratatouille, drtivou většinu sandlerovek, Bayův Ostrov nebo Ženu ve vodě.

Teď už nezbývá než čekat, až se objeví první dubnový pionýr. Nedočkavost je dcerou chamtivosti. :)

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (49)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace