Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nééé...well!


ikona
imf
mike newell
 

A je to tu. Když se před pár měsíci Mike Newell (Harry Potter a Ohnivý pohár) sešel s Jerrym Bruckheimerem ohledně režie herního megahitu Prince of Persia, řada lidí zneklidnila. I když Newellův Potter nepatří k vyloženě špatným filmům, Newell se zkrátka na princování příliš nehodí. Jeho práce s triky a akčními scénami se daří jen občas, souboj s drakem a finální duel s Voldemortem jsou ok, ale všechny ostatní Harryho questy vypadají hodně ploše, stejně jako zeleno-zlatý opar a práce s kamerou. Newell pak nedávno v Lásce za časů cholery dokázal, že bez patřičného vedení může sklouznout do hlubin pekelných a natočit s menším rozpočtem něco nebezpečně podobného mexické telenovele o pěstitelích kávy. Tenhle britský stařík zkrátka nemá cit pro výpravu a v akčním žánru těžko dostane příležitost těžit z práce s herci (ne že by ve čtvrtém Potterovi nebo Choleře nedokázal spíš opak, když degradoval oscarového Javiera Bardema na pomateného, po sexu bažícího důchodce).

Teď se vydává do Maroka a pokud v červnu neodstartuje herecká stávka, už ho od režírování celovečerního Prince nic nezastaví. Leda tak Jerry Bruckheimer, kdyby pochopil, že se vize jeho nového fachmana nebezpečně odchylují od jeho. V tomhle smyslu bude Newell pod ještě přísnějším dohledem než u potterovské série. Na příkladu Jona Turtletauba však vidíme, že jen dohled nestačí. Z Prince se snadno může stát průměrný zářez (Lovci pokladů) nebo v horším případě fraška (Král Artuš), která bude mít na žánr spíše negativní vliv, zvlášť ve chvíli, kdy jde o sérii na které dnešní generace vyrůstala (lidé kolem 22-26 hráli původního prince, teenageři zase znají jeho remake) a do níž hodlá Bruckheimer napumpovat alespoň 130 milionů dolarů.

Možná se postará o to, aby z toho nebyl komerční průšvih, ale nedokážu si Newella představit, jak režíruje prince hopkajícího v parkourovém stylu po stěnách. Ve svých filmech nikdy nepředvedl nic, co by trumflo úchvatné herní sekvence, ve kterých Princ zdolává desetimetrové příkopy a běhá kolmo po hradbách. Přitom by stačilo zalovit v rejstříku již zneužitých režisérů. Jenže Michael Bay se na Jerryho vykašlal kvůli druhým Transformerům a Ridley Scott už se asi jen tak ukecat nenechá. Nezbývá než doufat v nějaký zázrak. U debutanta bych se bál úplně stejně, ale ty vzpomínky na Choleru mě pronásledují dodnes. Bojím, bojím.

A povinný odstavec pro rejpaly. Přehled těch, na které jsem v minulosti nadával. :) Tim Story (potvrzeno), Mark Steven Johnson (potvrzeno), Neill Blomkamp (kdo? :), Mike Newell (remíza), Andrew Adamson (prohrál), David Yates (vyhrál... sypu popel), Russell Mulcahy (vyhrál), Rob Minkoff (uvidí se)... a zvláštní zmínka. Lenu Wisemanovi jsem věřil jen napůl. Dneska bych mu dal prakticky cokoliv. Nejsem neomylný, ale to mě nedonutí být zticha. Newell to zkazí. A to, co mohlo být zlomem pro celý žánr se přinejlepším stane jen dalším patníkem u cesty.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace