Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

What the F%@k?!


ikona
Cival
tržby
 

...utrousila asi polovina západního světa při pohledu na víkendové výsledky amerických tržeb. Vévodí jim totiž titul, o němž většina dospělých diváků nikdy neslyšela: Hannah Montana/Miley Cyrus: Best of Both Worlds Concert Tour. Už dlouho se nám nestalo, aby se kdesi vysoko v top desítce zjevil titul, který nemáme v naší databázi. Naposledy se podobně nečekaně prosadilo Diary of a Mad Black Woman od režiséra Tylera Perryho (Perry poté zaplevelil scénu dalšími kýčovitým konverzačkami pro černošské publikum), teď se o slovo hlásí Disney se svou veleúspěšnou televizní sérií Hannah Montana.

Hannah Montana se veze na momentálním zájmu o zpívající puberťačky. Producenti téhle veleúspěšné série, která co do popularity zdá se trumfuje i Muzikál ze střední, si umí moc dobře propočítat všechny způsoby, jak zpeněžit úspěšnou značku. „Haně“ zařídili vlastní koncertní turné, na kterém se omladina tlačila ještě víc než na pražských vystoupeních Tokio Hotel. Na YouTube (tady, tady nebo tady) si můžete sami prohlédnout „Hannah“, resp. její patnáctiletou představitelku Miley Cyrus, kterak si vtíravými melodiemi omotává okolo boků davy vřeštících teenagerů (v podstatě každý song podbarvuje monotónní pištění) a vrtí se jak nafintěný mezistupeň mezi Ewou Farnou a Britney Spears. Fanoušky nenasytila ani tahle invaze na koncertní pódia, a tak světlo světa spatřil celovečerní výcuc toho nejlepšího z celé šňůry, jenž moudrý strýček Disney protlačil do šesti stovek kin umožňujících trojrozměrnou projekci.

A kina praskala ve švech. Jen v pátek si šla mozkové buňky poničit do IMAXů taková horda teenagerů, že to stačilo na osm a půl milionů dolarů (dvojnásobek toho, co v pátek vydělal stříbrný horor Oko). Za víkend u Disneyho přepočítávají neuvěřitelných 29 (!) milionů dolarů, což je suma, která by už mohla s trhem pěkně zamávat. V prvé řadě se ukazuje, že budoucnost viděná skrze 3-D brýle není tak vzdálená, jak jsme si mohli myslet. Hannah Montana útočí z výrazně nižšího počtu kinosálů nežli konkurence, ve výsledku ale všechny protivníky poráží na hlavu. Zadruhé, Disney může rozpoutat v kinech totální teror, který filmumilovná intelektuální duše těžko rozdýchá. Ve výrobě je totiž spin-off Hannah Montana, původně určený pro video, jenž by nakonec mohl klidně zakotvit v kinodistribuci. Na říjen navíc Disney hlásí do kin třetí díl Muzikálu ze střední (plným názvem, ehm, High School Musical 3: Gradu-Dancing), jenž by měl podle prvních zvěstí rovněž vzejít z technologií pro trojrozměrný divácký zážitek. Snad se nám tu nekoná malá revoluce a nedočkáme se v příštích měsících a letech barevné kanonády pro nejmenší, kdy budou Shrekové a Chipmunkové střídáni roztančenými cucáky.

V takovém světě bychom ocenili i nesporně charismatickou Jessicu Alba. Téhle uvadající sexbombě se komerčně „překvapivě“ nezadařilo ani v hororovém remaku Oko, v němž oslňuje kritiky v roli slepé houslistky (na Rottenech 25%). Oko za víkend nasbíralo 13 milionů dolarů, celkově jich neutrží víc jak osmadvacet. Řadí se tedy mezi ty méně úspěšné horory, jimiž Hollywood tradičně lemuje začátek distribučního roku, a míří na úroveň ještě méně výrazné předělávky Zmeškaného hovoru z kraje ledna. Zdá se, že po smrtícím combu Awake - Oko si Jessicu odváží obsadit do hlavní role už jen producent s hodně nekalými úmysly anebo s nekontrolovatelnou slabostí pro těhotné ženy.

Na třetí místo se vyškrábala romantická trvalka 27 šatů, v níž přiživuje popularitu Zbouchnutá Katherine Heigl (za víkend 8,4 milionů, celkově už 57). S totožnými propady o 61,5% se na čtvrté a páté pozici dál přetahují parodie Meet the Spartans a Rambo. Sparťanům ubližuje imbecilita jejich parodických pokusů, Rambovi zas to, že většina zainteresovaných diváků naběhla do kina hned o prvním víkendu. Čtyřka tak bude z celé série nejméně úspěšná, minimálně co se zámořských výnosů týče.

Na dalších místech se bez velkých výkyvů seřadily tituly známé z předchozích týdnů: Juno má na kontě už 110 milionů dolarů, drží se i sedmá road-movie Než si pro nás přijde, na osmé pozici paběrkuje thriller Untraceable a z deváté příčky opouští top ten Monstrum, od něhož se po rekordním otvíráku čekalo trochu víc než průběžných 72 milionů. Tradici oscarových favoritů dlících na desátém místě přebírá po Pokání Andersonovo Až na krev, jež si připočetlo dalších 4,7 milionu. Premiérové koemdie Strange Wilderness a Over Her Dead Body absolutně vyhořely, když se neprodraly ani do první desítky. Buranské lekce přírodopisu a vnady Evy Longorii holt filmové diváky nevzrušují.

Za týden se představí návrat úspěšné romantické dvojky Kate Hudson - Matthew McConaughey nazvaná Bláznovo zlato, Martin Lawrence zaútočí na bránice v čenošském Welcome Home Roscoe Jenkins, nový formát do multiplexů přivede Vince Vaughn se svou Wild West Comedy Show a o Zlaté maliny se přihlásí Paris Hilton v The Hottie and the Nottie. Už teď je zřejmé, kde hledat hit a kde ostudu ...

Kompletní žebříček zde.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace