Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Šachové rodeo


ikona
imf
adaptace knihy
 

Utkali se uprostřed Studené války. Zatímco agenti CIA a KGB se kočkovali po celém světě, jim stačilo osmkrát osm polí šachovnice. Americký šampion Bobby Fischer a ruský favorit Boris Spassky. Utkali se v Reykjavíku o neslýchaný čtvrt milion dolarů. V té době už měli za sebou několik vzájemných bitev a byli dobrými kamarády. Fischer se naučil hrát šachy v šesti letech a celý rok hrál jen sám se sebou (podle manuálu). Spassky se učil šachy ve vlaku, když v pěti letech s rodinou opouštěl Stalingrad.

Světový turnaj v roce 1972 měl nádech senzace, protože ruští šachisté vládli sportu džentlmenů více než čtvrt století. O popularitě této události (a následné odvety, která se odehrála o dvacet let později) ostatně svědčí i fakt, že v roce 1993 byl na její motivy natočen dokument Searching for Bobby Fischer. Odveta se totiž odehrávala na území Jugoslávie a vláda Spojených Států Fischerovi zakázala, aby se zápasu zúčastnil. V přímém přenosu plivnul na zmíněný dokument a tím si vysloužil federální zatykač. Zbytek svého života strávil jako emigrant.

A před čtrnácti dny také na milovaném Islandu, ve věku nedožitých pětašedesáti let, vydechnul naposled. Byla to největší postava amerického šachu a podle mnoha odborníků i jeden z největších hráčů historie. Working Title a Universal se teď spojí, aby na plátna kin přivedli adaptaci knihy Bobby Fischer Goes To War, která se věnuje slavnému duelu se Spasskym. Možná vás šachy neberou a v zápasech fandíte spíš počítačovým algoritmům než slavným hráčům, ale tohle by mohlo být velmi zajímavé. Fischerův život nebyl bez překvapení a režie se navíc ujme Kevin Macdonald, jehož Poslední skotský král byl příjemnou kombinací dramatu a dokumentu. Přesně taková fazóna by Bobbymu slušela. Scénář už se usilovně píše (britská WGA nestávkuje) a Macdonald se mu bude věnovat hned jak dotočí remake britského politického dramatu State of Play (taktéž spolupráce Working Title a Universalu). A když už jsme u Universalu, ten podepsal s režisérem Joe Wrightem (Pokání) smlouvu na dva filmy. Že by se studio zamilovalo do Britů? Zatím ze Spojeného království tahá jeden trumf za druhým.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace