Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Akční hezounkové


ikona
imf
g.i. joe
 

Channing Tatum si zahraje hlavní roli v chystaném akčním supertrháku G.I. Joe. Tato zpráva dnes proběhla všemi možnými komunikačními kanály, přičemž k obsazení ještě přibyli Dennis Quaid a Arnold Vosloo. Tatum vyhrál v konkurenci Chrise Evanse a Matthew Foxe, přičemž elitní vojenský tým ještě doplní Ray Park (ninja Snake Eyes) nebo Adewale Akinnuoye-Agbaje (těžkej bourák s těžkým kulometem, mohli jste ho vidět ve Ztracených). V takové společnosti musí sušinka Tatum chtě nechtě zesílit, zdrsnět a nechat si na účet připsat pár drsných hlášek. Stephen Sommers zatím pracoval se samými dobře stavěnými drsňáky (Brendan Fraser v Mumiích, Hugh Jackman ve Van Helsingovi). Nešlápnul tentokrát vedle? Na adresu Tatuma jsme si neodpustili pár ostřejších slov (kdo viděl Let's Dance nebo Supernáhradníka, ten jistě ví proč), ale ve Stop-Loss vypadá minimálně naštvaně a abyste neřekli, že jsme příliš krátkozrací, přinášíme přehled na pohled křehkých fešáků, kteří pod tím správným vedením dokázali úspěšně hrábnout do akčního žánru.

Paul Walker

Po obou Rychle a zběsile a podvodním thrilleru Do hlubiny nikdo nepochyboval. Walker je přesně tím thymolinovým krasavcem, kterému ke štěstí chybí jen Jessica Alba a surfové prkno. Blond vlasy, snad až příliš modré oči a charisma i v obnošených teniskách. Postavte vedle něj Vina Diesela a budete mít nejkontrastnější dvojku v sousedství. Jenže pak se Walker ostříhal, nechal si přebarvit zbytek vlasů načerno a zahrál si ve Zběsilém útěku, čímž nás dostal na lopatky. Kožený bunda, ostřílený image, tucty sprostých slov a bouchačka v ruce. Už ti věříme, Paule. Jen si to nepokaž.

James McAvoy

Talentovaný Brit začínal klasickým kolečkem - teenageři, snaživí yuppíci, idealisti (Poslední skotský král), historické postavy (Vášeň a cit). Až Pokání z něj konečně udělalo chlapa. Stačilo se přestat holit, nechat se zatáhnout do toho správného scénáře (a nesprávné války) a bylo hotovo. Letos se navíc jeho nová image zpečetí v comicsové adaptaci Wanted. Na opravdového drsňáka je ho možná škoda, ale menší žánrová pestrost přece nemůže uškodit.

Brad Pitt

Na charakterový rozptyl si Brad nikdy stěžovat nemohl. Upíři, šílení vrahouni, šílení šílenci a taky jeden chytrej detektiv. V romantikách vlastně nikdy moc nezářil, ale jeho bujná kštice a klukovský image ho hnaly pod tlakem do dívčích pokojíčků, což dostatečně zacementovaly i snímky jako Sedm let v Tibetu nebo Seznamte se, Joe Black. V roce 1999 se Brad rozhodnul, že je čas pro změnu a začal mlátit lidi. Nejdřív v kultovním Klubu rváčů (tady to krom sanic protivníků odnesly i dívčí ideály, Brad tu skutečně prošel radikální úpravou image), pak ještě v Podfu(c)ku a nakonec přišel na to, že se mu na bojišti celkem líbí, ať už stojí proti starověké přesilovce (Troja) nebo vlastní manželce (Pan a paní Smithovi). Stejně tak ale umí vklouznout do smokingu a zahrát lamače dívčích srdcí. O své svaly sice od trojských bitev nepřišel, ale při nošení rozrůstajícího se potomstva (Angelina objednává sirotky po tuctech) se mu budou ještě setsakra hodit.

Jude Law

Další import ze Spojeného království, tentokrát z kategorie modelů, které byste se báli praštit, abyste jim nepocuchali fazónu. Jude si díky svému antickému vzhledu rychle vykoledoval role v romantických komediích a dramatech. Do kategorie uvěřitelných drsňáků ho posunul jeho ruský sniper Vassili z filmu Nepřítel před branami. Law tu stojí proti Edu Harrisovi a je to nejen souboj mušek, ale také poctivě vyleštěných očních duhovek. Já osobně mu to věřil a nevadil mi ani jako superpilot a supermachr v retro sci-fi Svět zítřka. Romantická poloha je evidentně Judeovi bližší, ale až bude svět potřebovat zachránit, můžete zaklepat i u jeho dveří.

Nicolas Cage

Až do roku 1996 byla kariéra Nicolase Cage sice klikatá, ale skuteční akčňáci v ní rozhodně chyběli. Pokud nepočítáme šíleného Juniora z Polibku smrti a pilota z Ohnivé eskadry, jsou to samé normální postavy. Jenže pak přišel Jerry Bruckheimer a obsadil Cage jako zmatkujícího chemika do akčního trháku Skála. Všimnul si toho John Woo a postavil Cage proti Travoltovi (z toho už udělal akčního hrdinu v Operaci Zlomený šip). Vzniklo Tváří v tvář, přičemž ve stejném roce šel do kin Con Air, ve kterém měl Cage dlouhé vlasy, napumpované ruce a hrál bezservítkového a hlavně naštvaného armádního specialistu. Najednou z něj byl akční hrdina, což ještě potvrdil v 60 sekundách a Kódu Navajo. V poslední době už se zas rozpouští i do klidnějších žánrů, ale na jeho zlaté akční období se zapomíná těžko.

Ondřej Vetchý/Filip Blažek

V českých končinách je samozřejmě téměř nemožné získat pověst akčního hrdiny, ale Ondřej Vetchý, zocelený rolemi čertů, veksláků a mužů zkoušených životem (případně mužů zkoušejících diváky), to přece jenom zkusil. Tmavomodrý svět, Prachy dělaj člověk nebo akčnější role v českých seriálech (Eden) ho spolu s vylepšenou muskulaturou posunuly do sféry, kde bychom ho rádi viděli. Potíž je v tom, že žádný český akčňák se tu nechystá. Přitom Vetchému by slušel. Podobným případem je Filip Blažek. Pamatujete si ho jako střízlíka z Nesmrtelné tety? Dneska má pár kilo svalů navíc a budí respekt. I v jinak neškodném fláku Na vlastní nebezpečí.

Mark Wahlberg

Když začínáte jako model spodního prádla a bílý rapper, nemáte o své filmové kariéře příliš růžové představy. Marky Mark to ale rozbalil ve velkém stylu a budoval si pověst akčního fráji hned od prvních větších krůčků. Navzdory své výšce (170 cm) budí respekt jako zabiják-optimista v Big Hitu, seržant Barlow ve Třech králích nebo Bobby Mercer z drsného předměstí. Nenechal se zastínit Georgem Clooneym, Chow Yun-Fatem ani naštvanou planetou opic. Své novější filmy táhne sám a v roce 2010 by si měl zahrát videoherního machra Maxe Paynea. Na takového mrňouse je to zatraceně slušná vizitka.

Matt Damon

I když existují filmy, kde z něj jde strach (Talentovaný pan Ripley, Dogma), většina lidí ho donedávna měla zafixovaného hlavně jako Dobrého Willa Huntinga. Obyčejného kluka s bujnou kšticí, velkého kamaráda Bena Afflecka, zkrátka typického dobráka. Jenže pak přišel Jason Bourne a když se v roce 2004 objevil v teenagerské komedii Eurotrip potetovaný a vyholený, nikdo nepochyboval o jeho skrytých možnostech. Dneska už se Damona bojí každý. Stačí mu vymazat paměť a je schopen dostat na kolena kohokoliv. I Chucka Norrise.

Josh Hartnett

Josh byl a je hezounek. Občas mírně přisprostlý (Fakulta, Halloween: H20), ale dlouho převážně neškodný. Smáli jsme se mu, když zkoušel remakovat Shakespearea ("O"), když držel sexuální půst (40 dní a 40 nocí) nebo nosil tašku Harrisonu Fordovi (Detektivové z Hollywoodu). Jenže pak to začalo. Nejdřív pětiminutové intro k Sin City, které stylově odšeptal, pak De Palmova Černá Dahlia a roztomile chytrý thriller Nabít a zabít (kde má ovšem Josh celou dobu přeražený nos). Bylo to jako ticho před bouří. A pak přišla 30 dní dlouhá noc, kde se Hartnett ohání sekerou, má třítýdenní strniště a je zatraceně cool. Všichni si jistě vzpomenou, že podobně efektní kůrou prošel Ryan Reynolds. Hartnettovi to věřím ještě o chlup víc. Stejně jako to, že když se oholí, budou mu zase děvčata padat k nohám.

A je jich samozřejmě víc... máme jmenovat? Leonardo DiCaprio v Krvavém diamantu, Garrett Hedlund v Rozsudku smrti, Shia LaBeouf, který dělá poskoky stále důležitějším hvězdám (od Keanu Reevese přes Willa Smithe a Optima až k Indiana Jonesovi) nebo třeba James Franco - jak v roli Harryho (Spider-Man), tak jako nesestřelitelný pilot v Rytířích nebes všem dokázal, že umí nepřátelům zatopit. Přidá se k nim i Tatum? To nám naznačí až první teaser...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace