Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Režiséři neztráceli čas...


ikona
imf
hollywood
 

Tváří v tvář dnešním zprávám vypadá vyjednávací komise WGA tak trochu jako banda žabařů. Když režisérská asociace (DGA) viděla, že stávka scenáristů bude spíš zákopovou válkou než bleskovým útokem, rozhodli se s producenty vyjednávat v předstihu (stávající kontrakt DGA vyprší 30. června 2008). Kámenem úrazu opět bylo zpoplatnění nových médií (internet a vůbec veškerá elektronická distribuce) a nové kvóty. Poprvé obě strany zasedly k jednacímu stolu 12. ledna. A dneska podepsali novou smlouvu. Pouhých pět dní včetně víkendu, aniž by s tím kdokoliv kohokoliv otravoval. Tomu říkám solventní přístup.

Jaké jsou hlavní výhody pro DGA oproti původní smlouvě? Platy i příjmy z repríz se navyšují každoročně, nikoliv fixně pro dobu platnosti smlouvy (tři roky). DGA má navíc kompletní pravomoce nad programem vyrobeným čistě pro internetovou distribuci. Z ní teď režisérům plynou více než dvojnásobné honoráře a podle vyjádření DGA je asociace s novým zněním smluv více než spokojena. Oficiálně bude vše ohlášeno a rozebráno v sobotu 26. ledna, pouhé dva týdny po začátku jednání.

Co teď budou dělat scenáristi? Zřejmě chodit kanálama. Nebo by mohli využít nabídky George Clooneyho, který prohlásil, že už ho ty tahanice nebaví a že klidně promluví producentům do duše za bezradné scenáristy. Možná by to nakonec bylo nejlepší. George je oslní charizmatem, opije dvanáctiletou whisky a za půl hodinky bude hotovo. Hlavně aby se už točilo.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace