Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Vetřelce rozmetal Cage i Hanks


ikona
Cival
tržby
 

V amerických pokladnách si pořád nejvíc hrabou druzí Lovci pokladů. V tandemu se smithovkou Já, legenda ovšem nevytvořili údernou dvojku, která by se mohla co do údernosti  rovnat s loňskou Nocí v muzeu a Štěstím na dosah. Naštěstí tu jsou Alvin a Chipmunkové ...

Ale popořadě. Nicolas Cage ulovil se svojí archeologickou partou dalších 35 milionů. Je to dozajista hezká suma, která bez problému uchrání první místo, zájem o Bruckheimerova hrdinu však opadává trochu rychleji, než by si fanoušci Bena Gatese přáli. Lovci pokladů listující v Knize tajemství se neproměňují v trvalku, jakkoliv mají zatím na kontě 124 melounů. I při vysokých novoročních výnosech a nijak extrémních propadech se jim po mém soudu nepodaří dosáhnout na vysněnou dvousetmilionovou metu, na níž si strýček Jerry tak moc brousil zuby. A hlášky o pokoření Smihovy Legendy nebo o zdolání hranice 250 milionů dolarů se dostávají rovnou do sféry fantasmagorie, což v příštím týdnu dosvědčí i atak Chipmunků. Tyhle upištěné obludky si Vánoce jaksepatří užily (na účtu jim svítí suma 142 milionů, z toho 30 padlo během tohoto víkendu) a svoje šílené tažení nejspíš završí tím, že se za týden procpou na první místo kasovního žebříčku, právě místo Lovců pokladů.

Já, legenda si v klidu přežívá na třetím místě s 27 miliony za víkend a 194 od premiéry. Sice ji zjevně trochu sráží nijak úžasné kvality (od Francise Lawrence jsme čekali nejen my trochu víc), star-power Willa Smithe jí ale zajistila dostatečný finanční základ už ve dnech minulých. I proto vstoupí Smithova sci-fi do nového roku s dvěma sty miliony dolarů na kontě, aby se v následujících dnech pokusila dalších padesát přidat. Na čtvrtém a pátém místě se už hlásí vánoční překvápka: S uplynulým víkendem může být spokojený hlavně Mike Nichols, jehož Soukromá válka pana Wilsona s Tomem Hanksem si polepšila na 11 milionů. Průběžných 34 je sice pořád vzdáleno původním plánům, s vyhlídkou na oscarové fanfáry by bylo ale předčasné hovořit o propadáku. Naopak nezávislá komedie Juno, která se od pohledu tváří jako jemnější alternativa ke Zbouchnuté, už jednoznačně úspěšná je. I z pouhé tisícovky kin (Hanks jich má k dispozici dvaapůlkrát tolik) se totiž procpala na pátou pozici za deset milionů. Průběžně nastřádaných 25 milionů dolarů bude dál utěšeně bobtnat, čímž se z režiséra Jasona Reitmana (syna Ivana Reitmana) definitivně stane velká hvězda svého oboru – podobně jako u Děkujeme, že kouříte se totiž tahle mladá krev vytasila s komedií chytrou, kritiky adorovanou i velmi výdělečnou.

Naopak voda se možná zavírá nad bratry Strauseovými. Jejich pokračování crossoveru Vetřelec vs. Predátor sice v úterý otevřelo za devět milionů, vyjma nejskalnějších fanoušků se o jejich výtvor ale málokdo jiný zajímal. Mizérii podtrhlo víkendové šesté místo s chudými deseti miliony (de facto jde o první víkend v distribuci!), po jehož skončení mají obě vesmírné ikony na účtu prachbídných 26 milionů. AVP2 se vyšplhá nejvýš na čtyřicet milionů, tedy na polovinu toho co vydělalo první AVP Paula W. S. Andersona. Snaha o dobré skutky holt vždycky nevede k úspěchu: Fanoušci buď zjevně vymřeli, anebo nechali „fanoušky na režijní stoličkách“ ve štychu - každopádně neúspěch Vetřelců a Predátorů žene vodu na mlýn těm, kteří tvrdí, že publikum už nechce drsné eRkové řezničiny, nýbrž pohodovou digitální sci-fi s nižším ratingem přístupnosti. Ať se můžou bavit i děti. Ať můžou PLATIT i děti! Smůla ...

Ještě o chlup hůř se daří levné fantasy Já a moje příšera, jíž víkend přinesl k dosavadním sedmi milionům dalších devět. Osmé se trochu lépe prosazuje P.S. Miluji tě, kterémuž určitě pomáhají dobré reference. Ani nárůst tržeb o 40% ale z téhle vyvedené romantiky nejspíš hit neudělá. Uvidíme za týden. Na devátém místě truchlí Sweeney Todd, jenž bude na 90% nejméně úspěšným filmem Tima Burtona od Mars útočí. Pořadí už tradičně uzavírá nezničitelná Kouzelná romance, na níž nestačilo ani vzletné retro Denzela Washingtona The Great Debaters.

Za týden má premiéru hororový remake One Missed Call, do pětistovky kin se konečně rozleze Wrightovo Pokání a takřka dvě tisícovky kin uchvátí i Reitmanovo expandující Juno. Chipmunky tím ale těžko někdo umlčí.

Kompletní žebříček hledejte tady.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace