Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší trailery roku 2007


ikona
imf
redakce
 

A je tu poslední redakční žebříček, který sahá až do dob TrailerZone. Filmové upoutávky stále zůstávají pomyslnou páteří webu a tak jsme si je nechali až na konec. Při přehrabování archivem si člověk rád zavzpomíná na to nejlepší a oklepe se při pohledu na jednohvězdičkové bubáky. Jednomyslný vítěz napříč kritikou i davem, jako v případě Třístovky nebo Sin City, letos možná chybí, ale to neznamená, že by trailerové řemeslo nenabídlo krásné chvilky.

Sbírali jsme letos body narychlo, ale zřejmě nepřekvapí, že s velkým náskokem vyhrál International Trailer 2 na Sunshine. Legendární prolog Cilliana Murphyho, provařená variace na hudební motiv Clinta Mansella a spousta sluníčka. Tenkrát jsme možná od filmu zas tolik nečekali, ale před intenzitou ukázky samotné se poklonili mnozí.

I za druhým místem se vydáme do Velké Británie (šokující, že?). Právě tam Joe Wright natočil Pokání. Koncem ledna se konečně dočkají všichni čtenáři MovieZone. Někteří z redakce tu čest měli a jak můžete vyčíst z naší recenze, nadšených ohlasů dalších vyvolených a třeba i nominací na Zlaté Glóby, je se rozhodně na co těšit. Trailer to naznačuje v míře větší než velké a International trailer (u nás bohužel jen v mizerné kvalitě) je pak ukázkou, kterou si já osobně pouštím velmi často a to i po druhém zhlédnutí filmu. Vrátí to zpět všechny vzpomínky a zalije to mysl zvláštním pocitem, který zahřívá i mrazí. Velmi zasloužené stříbro.

Ze třetího místa na nás kouká... tramtadadá... rovnou britská královna. Tohle už je spiknutí. Jenže kdo by odolal Cate Blanchett, kterak dští blesky a hromy na španělskou armádu. Pětiminutová koláž ze Zlatého věku, pokračování oslavované Královny Alžběty, vám slibuje mnohem víc, než mohl samotný film nabídnout, ale skvělé kostýmy, úžasné lokace, vznosné proslovy a Clive Owen na ráhně, tomu se prostě odolat nedá. I my jsme začali věřit, že Kapur má v rukávu všechna esa.

Na bramborovém místě začíná rovnost bodů. Až sem dopadli kovoví obři (rozdíly mezi druhým a 4.-6. místem jsou ovšem mikroskopické) z traileru číslo dvě. Transformeři doplácejí na svůj pomalý rozjezd, ale druhou půlku traileru lze posadit v síni slávy do první řady. Řemeslo ve svém nejlepším rozpuku. Do Optima však na stejné pozici šťouchá útloučká Julie Taymor, která dost možná neměla s trailerem na Across the Universe nic společného, ale to vůbec nic neznamená. Mnozí pak v kině s rozpaky sledovali, kde je ona kinetická energie upoutávkové dvouminutovky, kterou zjevně "sázel" ostřílený videoklipař. Ale k téhle kapitole se nebudeme vracet. Někdo byl nadšen, jinému zůstal alespoň tenhle zárodek. Já na něj budu vzpomínat s láskou. :) Stejně tak to budou mnozí činit s finálním trailerem na aktuální hit Já, legenda. Will Smith tropí bordel v opuštěném New Yorku a už tenkrát ty prostřihy na mutanty vypadaly divně. Ale nám to bylo šumák, měli jsme super záběry, hřmotný podkres a Willíkovy svaly. I tohle vás občas dostane mezi ty nejlepší, jen to musíte dát správně dohromady.

Kdo nám zůstal za branami letošních Best of the Best? Hodně vysoko došplhal nový Gondry (Be Kind Rewind), pronásledovaný Americkým gangsterem, který už ve své první ukázce naznačil, že se rozhodně nebude s nikým mazlit a klidně toho Oscara někomu vyrve. Trailer byl kmotrovější než Kmotr a v mnoha ohledech háže zajímavější stíny, než finální produkt. A pak je tu Cloverfield, jehož marketingové vychování možná do budoucna redefinuje kus filmového průmyslu a který svými ukázkami způsobil na internetu nebývalé mravenčení. Už za tři týdny zjistíme, jestli to bylo mnoho povyku pro nic. Historie si však Abramsův projekt pamatovat bude. A my taky.

A co odvrácená strana trailerového byznysu? Ta se točí převážně kolem českých výplodů. To nejhorší z Ameriky se ani neotřelo o to nejlepší z Česka. Nejkrásnější hádanka s úvodem pana režiséra, Dvacetivteřinový záběrák z Na vlastní nebezpečí, Svatba na bitevním poli se stínem helikoptéry a Dušanovou koncovkou, výlet do Crash Road, který působí přesně jako to nakopnutí do rozkroku s rozeběhem a dneska plnohodnotný trailer na nového Renče. Jsou to nebezpečné trailery, ale my je přesto sjíždíme. Pro letošek máme splněno a tak hurá do roku 2008, kde nás čekají další milá překvapení. Následující obrázek myslím hovoří za vše.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace