Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Lovci pokladů opanují svátky


ikona
Cival
tržby
 

Jerry Bruckheimer si s tlakem hlavu neláme. Jeho druhé Lovce pokladů nemuselo zajímat, že jim za zadkem řádí veverčáčtí Chipmunkové anebo Will Smith. O archeologii, divoké konspirační teorie a Nicolase Cage v pozici amerického dějezpytce je prostě zájem. Potvrdila to už jednička: Nejen před dvěma lety v kinech, kde vyrostla v nečekaný třistamilionový hit (z toho 173 padlo jen v Americe), ale i na DVD. Skrz na skrz průměrné dobrodrůžo se dočkalo (prý identického) bratříčka, jenž změnil zvučnou značku ve zvučnou filmovou sérii. Už v pátek si Lovci pokladů: Kniha tajemství vymínili hezkých 17 milionů. V sobotu a v neděli o ně zájem malinko opadl, ale i tak se pátrači okolo Nicka Cage dohrabali k celkovým 45 milionům dolarů. Na Štědrý den Bruckheimerovo konto kdovíjak nenabobtnán, během následujících šesti svátečních dnů budou ale jeho tržby konstantně na „víkendové úrovni“. Ještě před Silvestrem díky tomu poznáme další stomilionový hit letošní sezóny.

Mimochodem celkem jich za uplynulou sezónu napočítáme 28, o devět víc než loni a předloni! A hned dva takové trumfy s devíticifernými tržbami pochopitelně drží druhé a třetí místo. Rekordní Já, legenda v pátek logicky hodně ztrácela (11 milionů znamenalo 63% propad), během soboty a neděle ale zrychlila krok až na obstojných 34 milionů za víkend (a pokles o 55%). Smithův megahit má v kasičce už 137 milionů dolarů, a protože do ní bude po Štědrém dnu vkládat den co den dalších deset milionů, měl by už během příští neděle zlomit hranici dvou set milionů. Na záda se mu v tu chvíli budou tlačit nesnesitelné fistule Alvina a Chipmunků - otravné bijáky pro otravná děcka, jak známo, vyklízí pozice o poznání pomaleji. Svědčí o tom i poslední tři dny, resp. 29 melounů, které během nich skončily pod veverčím stromkem.

Zbytek pole už tak veselé Vánoce mít nebude. Ambiciózní oscarová želízka, která rozhodně nebyla pořízena za kdovíjak nuzný peníz, Soukromá válka pana Wilsona a Sweeney Todd uzmula shodně devět milionů. Otvírák je to slabý - a to i v případě Burtonova holiče, jenž se představil jen ve dvanácti stovkách kin - a oba tituly jsou jím tlačeny kamsi k pětačtyřicetimilionové hranici, kde si už netroufám přesnější čísla odhadovat. Na kraji první desítky totiž nabírají sílu další velcí oblíbenci kritiky: Třeba komedie Juno (304 kin a přesto tři miliony za víkend!), superlativy opentlené drama Pokání nebo Forsterův Lovec draků, které z vrchních pozic vytlačili i coenovku Tahle země není pro starý. Do hry navíc o Vánocích vstoupí i Washingtonovo retro The Great Debaters a  v menším počtu sálů i Až na krev, Persepolis nebo The Orphanage z dílny Guillerma del Tora. O „náročnějšího diváka“ se proto povede zatraceně lítý boj, v němž se nebude dát sázet na to, že kvalita potáhne trvale, až do chvíle, kdy i poslední pozlacená soška najde svého majitele.

Zhuštěnou konkurenci nicméně odskákaly i popcornové žánrovky. Šestá romance P. S. Miluji tě nezaujala na víc než šest a půl milionu. Za týden jich bude mít už víc jak patnáct, lepší načasování ovšem mohlo tuhle slzopudnou kvalitu dotlačit o pár desítek milionů výš. Úplně stejný problém, jen s mnohem citelnějšími následky zazdil laškovnou biografii Walk Hard o Dewey Coxovi. V létě by z toho byl hit minimálně za padesát milionů (podívejte se na jiné taškařice z okolí Judda Apatowa a Willa Ferrella), o Vánocích se ale slušní lidé o „cox“ nezajímají, pročež Walk Hard spadlo se čtyřmi miliony až za Kouzelnou romanci. Tančící princezna má v portmonce už teď přes sto milionů, Dewey Cox bude rád by byl rád i za dvacet.

Konečně na deváté pozici paběrkuje Zlatý kompas a na desáté trůní již vzpomínané Juno. Už v úterý se je pokusí z Top 10 vytlačit dvojka AVP, pohádka Já a moje příšera a dlouhý špalír „artovek“, uvedený výše. Ať už se jim povede jakkoliv, tyhle Vánoce budou přesto patřit Cageovým lovcům, Willu Smithovi a bandě zpívajících potvůrek. Naštěstí jen z komerčního hlediska ...

Kompletní žebříček hledejte tady.

 P.S.: Zcela v ústraní si odbyla premiéru i komedie Blonde Ambition Jessicy Simpson. Jen v pátek zavítalo na tento blockbuster 48 (slovy čtyřicet osm) lidí, což při nasazení v osmi kinech znamená zdrcující průměr šesti lidí na jedno promítání. Víkendová bilance se uzavřela na hezkých třinácti stech dolarech. Jessica Alba má zjevně co dohánět!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace