Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hollywood se bouří naplno


ikona
imf
hollywood
 

Čtvrteční nominace na Zlaté Glóby možná proběhly hladce, tak aby veřejnost nepanikařila, ale v jejich pozadí už se děly zatraceně vážné věci. Scenáristické odbory podaly na cech producentů žalobu, ten zas kontroval tím, že vyjednavači a šéfové WGA jsou absolutně odtržení od reality a už vlastně ani nevědí, co jejich řadoví členové chtějí. Žaloba každopádně zmrazila veškeré jednání na neurčito a hrozba skutečně dlouhodobé stávky je na dohled. Pochopili to i zástupci režisérských odborů a vzhledem k tomu, že během uplynulého týdne skončily veškeré (tedy i postprodukční) práce na drtivé většině seriálů, bylo do profesního kómatu uvedeno i několik desítek herců a režisérů. To se nelíbí nikomu a když Michael Apted, aktuální šéf DGA (Directors Guild of America), sledoval události posledních dnů, ihned producentům vzkázal, že DGA nehodlá čekat do května, až začnou další stávky a producenti se (z toho) posadí na zadek a budou opět hrát mrtvého brouka.

Nikdo si nebude kazit Vánoce hádkami nad cukrovím a tak se režiséři usnesli na tom, že dají scenáristům a producentům šanci na klidnou dohodu někdy na začátku ledna. Pokud se obě strany nedohodnou, vstoupí režiséři do vlastního vyjednávání s producenty a začnou se tvořit fronty. Režiséři mají mimochodem na své straně silného jednatele, Kena Ziffrena, který se v roce 1988 zasloužil o konec oné pětiměsíční scenáristické stávky (která pro odbory přinesla horší podmínky, než smlouva navrhovaná před začátkem tehdejší stávky).

Proč to tak řešíme? Vstup režisérů na scénu může situaci v mnohém zkomplikovat. Scenáristé jsou teď naštvaní, že DGA nepočkala déle a bude jim fušovat do řemesla a hučet do producentů z druhé strany. A co kdyby se s nimi dohodli dřív? Jakmile producenti uzavřou nové smlouvy s DGA dřív než s WGA, budou mít scenáristé mnohem těžší pozici. Už čekáme jen na SAG (Screen Actors Guild). Až se do toho opřou celebrity, požadující větší bazény, luxusnější přívěsy a ne pět, ale sedm asistentů na place, pak začne být v Hollywoodu opravdu horko. A já bych přitom chtěl pořádnou haldu sněhu. Kam mám jít stávkovat za bílé Vánoce?

p.s. Producenti už obdrželi zhruba 102 milionů tužek jako symbol protestu od laické veřejnosti. Některé celebrity si jako znak solidarity přestaly holit vousy. Na obrázku v článku můžete vidět Conana O'Briena, moderátora slavné americké talkshow.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace