Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Palahniuk zase v módě?


ikona
imf
adaptace knihy
 

Autor kultovního Klubu rváčů byl krátce po premiéře Fincherova filmu takřka na roztrhání. Jeho osobitý pohled na současný svět se zamlouval řadě čtenářů a i když se Klub rváčů musel složitě zaplatit až s asistencí evropských diváků, byl Palahniuk docela horkým zbožím. Na další adaptace si ale musíme ještě chvilku počkat. Teď to vypadá, že se všechny nějak nahrnuly a začínají si je rozebírat nejrůznější hollywoodští talenti. Choke je už v podstatě dotočen a dnes se objevila první fotka Sama Rockwella jako hlavního hrdiny, který má vážně nemocnou matku a peníze na léky vydělává kromobyčejně originálním způsobem. Chodí do restaurací a předstírá tam dušení. Někdo ho vždycky zachrání a tím si k němu vypěstuje určitý vztah. Ve správný okamžik pak stačí trochu zažebrat a tučný šek je na světě. Tenhle způsob života ale samozřejmě může vést jedině přímo do zkázy. Kromě Rockwella se ve filmu objeví např. Anjelica Huston, Kelly MacDonald nebo Clark Gregg, pro něhož je to zároveň scenáristický a režijní debut.

V roce 2008 by se mohl začít natáčet i román Invisible Monsters, kterého by se rád ujmul mladý Brit Jesse Peyronel (skorodebut, nesnažte se pátrat v paměti). Kdo je hlavním hrdinou? Modelka jménem Shannon, které jedna zbloudila kulka ukončila kariéru a zničila půlku obličeje. Snoubenec jí opustil, kamarádka jí vykradla šatník a život jak ho znala definitivně skončil. Jenže pak potkala spřízněnou duši a vydala se na cestu za svobodou a pomstou. Palahniuk samozřejmě nešetří zvraty a navíc román napsal zkratkovitým stylem, kdy skáče ze stránky na stránku mezi časovými rovinami a přetváří vaší hlavu k obrazu svému, tj. dělá v ní velký bordel. Pokud jste viděli Klub rváčů, dokážete si představit v jakém světě postavy žijí a jak se k němu "chovají". Zelenáč Peyronel je velkým otazníkem, ale zápletka rozhodně slibuje mnohé.

Největší perličku jsme si ale nechali na závěr. Zřejmě nejvíc vychvalovaná Palahniukova kniha, Survivor, je teď v péči Francise Lawrence, který na tiskovce u příležitosti Já, legenda, zmínil, jak má Palahniukovu tvorbu rád a chtěl by se pokusit o věrnou adaptaci. Což je tedy u Palahniuka vždycky těžké a je to důvodem, proč jeho čtenáři nemají tyhle hollywoodské snahy příliš rádi. Survivor musel být u ledu i díky jedné z vrstev zápletky, ve které jde o únos letadla. Teď už zřejmě podobný kotrmelec projde (nebo Lawrence přišel na to, jak se mu vyhnout) a tak nás čeká příběh Tendera Bransona, mediální hvězdy, leadera sebevražedného kultu a totálního nihilisty. Jestli jste si mysleli, že Klub rváčů je ujetá story s pošahaným hrdinou, pak jste ještě hodně daleko od Tendera. Obávám se, že sepsat k tomu smysluplný scénář je pořádný oříšek, ale jestli se ho Lawrence pokusí rozlousknout, budu mu držet palce.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace