Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Největší chytrolíni Hollywoodu


ikona
imf
hollywood
 

Ty žebříčky. Pořád vznikají nové a nové. Některé ale mají smysl a protože se blíží víkend, měli bychom si dopřát trochu odpočinku. Na Entertainment Weekly pro tento účel připravili žebříček padesáti nejchytřejších lidí Hollywoodu. Berte to samozřejmě s rezervou, nejde o měření IQ, ale spíš o předvídání a dobrý čuch. Kdo je první a sesadil z trůnu strýčka Spielberga? Odpověď máte na titulní stránce, ten chlápek ochmatávající antikoncepci je Judd Apatow. Po dvou režisérských zářezech a pečlivé producentské práci se mu klaní všichni účetní. A vypadá to, že nehodlá zpomalit. V žebříčku překvapivě chybí George Lucas (nepodceňujte ho... jednou génius, pořád génius... když v roce 1977 všechny oblafnul a zadělal si na miliardy, rozhodně mu při tom nikdo neradil), ale Spielberg je na druhém místě, samozřejmě díky Transformerům, Indymu a... je to prostě Spielberg, vždycky má nějaké to eso v rukávu.

Na třetím místě je James Cameron. I po deseti letech od Titanicu jedna z největších osobností, která si dokázala vydupat 200 milionů na nějakou podivnou 3D sci-fi bez hvězd. Vzpomínáte si na Leonarda DiCapria nebo Kate Winslet před Titanicem? Těžko. Čtyřku okupuje Ari Emanuel... chlápek, co byl předlohou pro Ariho Golda z Vincentova světa, má pod palcem nejlepší castingové agenty. Když mu Hugh Jackman vylije kafe na košili, další tři roky si nezahraje. Pátý Will Smith by ho ale mohl klidně úmyslně shodit do bazénu a prošlo by mu to. Ten kluk je zkrátka machr... splněný americký sen, který nechává v prachu cesty i univerzálního elegána George Clooneyho, který má na háku úplně všechny a letos si znovu doběhne pro Oscarovou nominaci (Michael Clayton). V žebříčku je ale až třináctý. Do desítky se vešel např. i Tyler Perry (7.). Proč? Jeho filmy debutují na prvním místě žebříčků a studia z nich přitom nevidí ani dolar. Vlastní všechny licence a všechno si zařizuje sám. Stojí za ním celá komunita... zkrátka si to vydřel a věděl na koho uhodit.

Majstrštyk se povedl i Davidu Heymanovi (9.). Svého času přemluvil J.K. Rowling, že její knížky by se daly zfilmovat. Zbytek je historie dlážděná miliardami. Harry Potter Heymanovi vydělal na důchod. A jeho pravnukům taky. Desítka je chlápek z branže, která se v podobných žebříčcích moc nevidí. John Knoll šéfuje trikařům z ILM a každoročně nás dostává na kolena tím, co jeho podřízení dovedou. Ani on sám není žádné ořezávatko. Máte na ploše Adobe Photoshop? Tenhle kluk (spolu se svým bratrem) ho od základů vymyslel. Zkrátka machr.

Jerryho Bruckheimera hledejte až na čtrnáctém místě. Ani megaúspěšní Piráti ho nedostali před šéfa Disneyho (ten totiž dává peníze Jerrymu... potravní řetězec neoblafnete) a Briana Grazera, který se soustředí jen na zázraky. Megaúspěch s Šifrou mistra Leonarda a odvaha při financování Amerického gangstera, ze kterého se nejspíš vyklube oscarový favorit. Brian chodí na kafe s filozofy z Harvardu. Zjevně se mu to vyplácí.

Chcete další nová jména? Amy Pascal ulovila do svých sítí Willa Smithe, Adama Sandlera a Judda Apatowa. S tímhle arzenálem můžete žádat nejlepší stůl v nejlepší restauraci. Byla to ona, kdo odklepnul Superbad poté, co ho všichni ostatní smetli ze stolu. A taky schvalovala Spider-Many. Takový malý detail. Robert Zemeckis je na osmnáctém místě. Říkejte si co chcete, ale bez něj by 3D revoluce nikdy nenabrala takovou rychlost. Povíme si to za pár let, až budou digitální filmy naplno soupeřit s hranou produkcí a do kin budeme chodit s brýlemi. Proč má Robert tak rád IMAX? Dělal tam v mládí promítače. Stará láska nikdy nerezaví. Stejně jako břitva, kterou má místo jazyku Johnny Depp. Od Pirátů bez mrknutí oka přešel k vysokorozpočtovému muzikálu s Timem Burtonem. Jestli mu to vyjde, jistě v žebříčku příště o něco poskočí. Jedenadvacítka ale patří ke šťastným číslům.

Zbytek už si jistě projedete sami. Jenom ještě pár osob: Emmanuel Lubezki (24.) natočil Potomky lidí a Coeni kvůli němu dali košem Rogeru Deakinsovi (po sedmnácti letech!), Paul Greengrass (28.) třetím Bournem dokázal, že JE geniální, J.J. Abrams (29.) nás zase vypekl Cloverfieldem... kam na ty nápady chodí? Ke Spielbergovi? Nebo je to naopak?, Tim Palen (35., řezník z Lionsgate Films rád fotí syrové maso, ale dotáhnul publikum na Saw a Hostel... a pak zaprodukoval oscarový Crash... klikař), Guillermo Del Toro (36., když se mu nedaří u hollywoodských blockbusterů, září u nezávislé domácí tvorby, jeden z moderních vizionářů, na kterého je spoleh) a... Stefan Sonnenfeld. Vrchní hollywoodský kolorista. Díky němu vypadají Transformeři, Třístovka nebo Miami Vice TAK cool. Bez něj bychom koukali na sbírku home video záběrů. Asi. :)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace