Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Češi jedou na plyn


ikona
imf
cz film
 

V Hollywoodu se možná stávkuje, ale u nás je situace diametrálně odlišná. Českým filmům se totiž přes všechno to brblání daří a nedostatek státních dotací si vynahrazují otravným product placementem (doporučujeme Poslední plavky). Na příští rok se chystá přes třicet českých premiér a bude to ještě horší, protože se objevil bohatý sponzor - RWE Transgas - který jen za rok 2008 napumpuje do českých filmařů něco kolem 30 milionů korun. Pod názvem "RWE - Nová energie českým filmařům" už společnost dva roky sponzoruje českou kinematografii (mj. i podporou festivalů) a teď hodlá znovu šlápnout... ehm... na plyn.

Peníze však dostanou hlavně režiséři, kteří by je dostali tak či onak. Mezi hlavními obdarovanými jsou totiž Jan Hřebejk (Opravdová láska), Václav Marhoul (Tobruk), Vladimír Michálek (O rodičích a dětech) nebo Zdeněk Troška (Nejkrásnější hádanka).

Jenže... kam jinam sáhnout, že? Filmy od debutantů většinou dopadají tragicky (jen si zajděte na Chyťte doktora) a komerčních jistot je tu naprosté minimum. Schválně se pojďme podívat, jaké filmy se budou v roce 2008 natáčet (v kinech je uvidíme o další rok později).

Zlatá nitka (romantická pohádka od režiséra seriálu Strážce duší), Peklo s princeznou (režíruje Marie Poledňáková, prince hraje Jirka Mádl), Protektor (hořká komedie Marka Najbrta (Mistři) o rozhlasové hvězdě, která předstírá, že není válka), Akvabely (veselá komedie Vladimíra Morávka (Nuda v Brně) podle stejnojmenné divadelní hry), Ruku na srdce (romantika z prostředí automobilových závodů, režíruje Mirjam Landa (Kvaska), velmi pravděpodobně hraje a "hraje" Dan Landa), Saxana - Veletrh strašidel (radši no comment :), Lištičky (české holky v Londýně, debut), Don Quijote v Čechách (Bolek Polívka v režii Otakáro Schmidta? Ne, díky... jednou nám to stačilo), Dárek (scenárista Gymplu útočí politickou komedií s Davidem Matáskem), Suplent (zatím nejnadějněji vypadající film o pánovi, co je každý den někým úplně jiným, Ivan Trojan si zas bude hrát na instalatéra, režíruje Martin Krejčí). Pak tu jsou ještě projekty, jejichž premiéra je nejistá - nový Saša Gedeon (Klíč ke snu), nová Andrea Sedláčková (Nevěrníci), nový Vejdělek/Epstein (Signál) a možná, opravdu jen možná nový Švankmajer (Přežít svůj život) a Svěrák (Sedmero krkavců, scénář Alice Nellis).

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace