Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Vizuální efekty roku...


ikona
imf
oscar
 

Na kvalitní triky si mnozí z nás opravdu potrpí. Platí tu sice stejně jako u počítačových her, že tohle pozlátko kvalitní film nedělá a i snímek s úspornými triky může zaujmout, nicméně s neustálým vývojem technologií a růstem rozpočtů, se na triky pohlíží čím dál tím přísněji. Jedním z mála ocenění pro tvůrce těch nejlepších trikových scén je Oscar za vizuální efekty. Ten se vybírá podle specifických pravidel a do širší nominace postupuje sedm snímků. Tvůrci každého z nich musejí dodat patnáctiminutový sestřih, který ukazuje to nejlepší z trikové stránky. Akademici se zúčastní koncem ledna promítání sedmi čtvrthodinových ukázek a vyberou z nich tři, které by podle nich měly bojovat o pozlacenou sošku. Nevybírá celá Akademie, ale jen lidé od fochu, takže je zaručena dostatečná fundovanost. A jakých sedm filmů svede nemilosrdnou bitvu letos?

King Kong - Nejdiskutovanější film dnešních dnů a vzhledem k tématu novinky je jistě pozoruhodné, že většina debat se točí kolem rozpačitosti triků. Nad bojujícím Kongem se moc lidí nepozastavuje, ale Jackson ztrácí dech na svých divokých kamerových jízdách, brontosaurech a také simulaci digitálních lidiček. Ono to vypadá jinak, když se valí stotisícová armáda a když jeden jediný člověk skáče na třicetimetrové tyči. V patnáctiminutové stopáži však bude z Konga triková masáž, která by mu mohla postup do elitní trojice zajistit.

Batman Begins - Jeden z filmů, které bych tu ani nečekal. Nolan se dušoval, že to co vypadá jako digitální efekty, je ve skutečnosti poctivá práce kaskadérů a kulisáků. Takže jak to vlastně doopravdy je? Rád bych viděl tu patnáctiminutovku, možná bychom se dočkali zajímavých odhalení.

War of the Worlds - Spielberg tu má docela slušné šance. ILM se na těch několika tricích (bude to vůbec stačit na patnáct minut?) vyřádila a dovedla je k dokonalosti. Pokud může nějaký film letos soutěžit s Epizodou III v "čistotě" triků, pak je to tenhle. Můj osobní favorit.

Star Wars Episode III - Papírový vítěz a Lucasovo horké želízko. Všichni víme skrytou pravdu, totiž že ILM si na Star Wars dává záležet trochu víc, než na ostatních projektech. Pro pana domácího se holt vyplatí zatlačit na pilu. U předchozích Epizod se ale ukázalo, že Akademici znají rčení "všeho moc škodí" a doplatila na něj první i druhá Epizoda. Letos je však konkurence menší a taky víme, že Akademie ráda rozdává za zásluhy až ve chvíli, kdy je dílo hotovo. Vzpomínáte na Návrat krále?

Charlie and the Chocolate Factory - Karlík přímo překypuje povedenými triky a všechno je v něm "smooth", jak by řekl Jamie Foxx. Problém může nastat s kýčovitostí triků, která už mnoha filmům podrazila nohy. Akademici totiž většinou srovnávají podle věrohodnosti. Na druhou stranu v závěsu je i Potter a především Narnie, filmy které mají k realitě hodně daleko a snaží se to naznačit i přepáleným barevným spektrem. Tak uvidíme... ze jmenované trojky má Karlík jednoznačně největší šance.

Harry Potter and the Goblet of Fire - Ve čtvrtém Potterovi se mísí velmi pěkné trikové záběry (úvodní famfrpál, drak) s těmi, které lze s přimhouřením oka nazvat průměrnými. Pokud se tahle rozporuplnost projeví i v onom sestřihu, pak mi nezbývá než předpokládat, že ani Potter se letos na Oscary nepodívá. Pokud by se to snad nějakým zázrakem povedlo, bylo by to poprvé v potterovské historii (mluvíme o Oscarovi za triky).

Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe - Jediný ze sedmi statečných, kterého jsem ještě neměl tu čest vidět, každopádně poté, co mi kolegové řekli, že nejlepší triky byly v trailerech a to co se skrývá v samotném filmu je minimálně o třídu horší, nemám problémy s tím, abych Narnii z letošního klání vyškrtnul. Takže děti, je čas udělat pápá.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (74)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace