Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Flašky vs. Král(ovna)


ikona
imf
efa
 

Letní blockbusterová sezóna skončila a to znamená, že se začnou rozdávat ceny. Zatímco v Americe způsobně čekají na konec roku, Evropa chce být zase ve všem první, a tak už se začínají uzavírat nominace na Evropské filmové ceny. Že jste o nich nikdy neslyšeli? Není divu, velmi obskurní show, ve které se parta navoskovaných moderátorů snaží předstírat, že rozdává sošky tomu nejlepšímu, co letos na planetě Zemi vzniklo, se většinou vysílá na ČT2 v době, kdy na sousedním kanálu běží Terminátor nebo Den nezávislosti. Čemu byste dali přednost vy? A přitom jsou mnohdy nominovány velmi zajímavé filmy, dodnes nemohu z hlavy dostat rakouské jódlovací porno. Potrhlejší muzikál jsem od dob Rocky Horror Picture Show neviděl. Letos se předávání bude konat v Berlíně, takže si pro nás kolegové Němci jistě připraví další vypečené ukázky z hotových i chystaných evropských projektů. Těžištěm však bude jako obvykle ocenění evropské tvorby posledních dvanácti měsíců. A tentokrát máme pár žhavých želízek v ohni i my.

Jedná se samozřejmě o Vratné láhve a Obsluhoval jsem anglického krále. Než se začnete radovat, musíte si uvědomit, že jsou to filmy nominované jednotlivými zeměmi. Vratné láhve nebo Obsluha taktéž vyrazí do boje o účast v oscarové kategorii nejlepšího cizojazyčného filmu. Nominace na evropských cenách by měly být směrodatné pro jejich případný úspěch u Akademie. Jenže to vypadá, že zase spláčeme nad vejdělkem. Hudrování českých filmařů, že je jim vytrvale upírána účast na evropských festivalech, bledne při pohledu do listu nominací. Konkurence je zkrátka příliš veliká a to nemusíme chodit za "obšťastňovačkou" Irinou Palm, západoevropští tvůrci pálí na evropskou porotu esa jako Poslední skotský král, Parfém: Příběh vraha, Královna (ta Královna!), Edith Piaf nebo Black Book. Pod takovou ofenzivou se tříští i aura Svěrákova svérázného učitele Tkalouna. Alespoň ten pád z kola by mohl vyhrát cenu za nejlepší vizuální trik roku. Co si myslíte vy? Komu fandíte, koho byste nejraději viděli v prachu cesty? Opřete se také jednou do nehollywoodských počinů. Kolik jste jich vlastně letos protrpěli? :)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace