Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Žlutý nátěr plátnům svědčí


ikona
imf
tržby
 

A hlavně plní peněženky producentů. 20th Century Fox měli před sebou v letní sezóně hned dva velké křesty ohněm a oba se nesly v duchu oprašování starých dobrých časů. Poté co John McClane (se značnou pomocí evropských fanoušků) absolvoval na výbornou, vtrhla do kin legendární žlutá rodinka z televizních obrazovek. Rozpočet 75 milionů dolarů (+/- 50 milionů za marketing) vypadal neškodně a s návratností se počítalo předem. Kolik fanoušků vyšumělého seriálu ale do kin přijde během prvního víkendu, který je v posledních letech klíčový? U Foxů byli hodně napjatí a momentálně skáčou do stropu. Jenom v Americe totiž Simpsonovi v kině vydělali pohádkových 72 milionů dolarů za první tři dny! V necelých 4000 kinech je to opravdu kapitální úlovek a jistě se k němu přičte podobná suma, nahrabaná z evropských kin, což znamená, že za dva-tři týdny budou Simpsonovi bez problémů zaplaceni a účetní začne mrzet, že výroba případného pokračování se vzhledem k piplavosti animace protáhne na několik let.

Otázka malé Maggie, pronesená v závěrečných titulcích, se stává čistě řečnickou. Dvojka bude. Na beton. A Simpsonovi už teď statečně nakračují k hranici 200 milionů na americkém území. Happy end se kterým zlí jazykové zcela jistě nepočítali. A další důkaz toho, že stará láska nerezaví. Až si budou za tři roky v kinech opět podávat ruku holohlavý Homer s holohlavým Johnem McClanem, popovídáme si o tom znovu. Sám za sebe mohu jen říct, že mám upřímnou radost, protože oba filmy patří do kategorie zasloužených hitů.

Druhé místo uhájili homosexuální hasiči I Now Pronounce You Chuck and Larry, kteří klesli o necelých pětačtyřicet procent a za deset dní už naházeli do prasátka 72 milionů. Na Sandlera slušný průměr naznačující další ujetou komedii do roka a do dne. Nemusíte ho mít rádi, ale svou práci Sandler odvede a nechá si za to královsky zaplatit. V Hollywoodu v současnosti najdete jen málo větších sázek na jistotu. Pokud tedy nebrouzdáte ve vodách dlouhotrvajících fantasy sérií, které pravidelně atakují 800 milionů celosvětově. Harry Potter a Fénixův řád do téhle ligy rozhodně patří a ani po třech týdnech od uvedení zájem o jeho dobrodružství neochabuje? Celkové skóre? 691 milionů dolarů. Na těch osm stovek bude letos Harry koukat hezky shora. U Yatesů doma jistě přistavují další místnosti a plánují zvětšování bazénu. Po šestém díle se David bude stěhovat. Do Buckinghamského paláce.

Minimálně klesnul i kladně hodnocený muzikál Hairspray a uhájil tak čtvrtou pozici před nastupujícím nováčkem, romantickou komedií Koření života, která vypráví o tom, že láska i stesk procházejí žaludkem. Dvanáct milionů z polovičního počtu kin (2400) to není zas tak špatný výsledek. Uvidíme co s tímhle filmem provedou distributoři v následujících týdnech. Pátou příčku si vydobyl o pár tisíc dolarů před klesajícími Transformery, kteří však mají svůj vítězný věnec pevně na krku a celosvětově atakují hranici 500 milionů dobré tři týdny před vstupem do českých kin. Už teď je jisté, že tržby překonají Bayův doposud nejúspěšnější film - Armageddon (553 milionů celosvětově, nicméně před devíti lety, takže s inflací bychom se dostali o něco výše).

Sedmé Ratatouille od Pixarů stálo dvakrát tolik co Simpsonovi, ale ani Disneyho 3D stáj se nemusí strachovat, pokud jí ve Francii budou hojně navštěvovat tamní kuchaři. Žlutá rodinka tenhle animákový souboj asi vyhraje na body, ale důležité je, že originální krysa má slušnou šanci dostat se do černých čísel. A tak se v budoucnu kromě sequelů k osvědčeným hitům (Toy Story) a roztomilých robotů snad dočkáme i nějaké té vypalovačky mimo běžné šablony. A taky toho Johna McClanea. V Americe už mává pistolí ze vzdáleného osmého místa, ale celosvětové tržby blížící se třísetmilionové hranici (284.1 milionů) křiví obličej Lena Wisemana a Bruce Willise do potutelného úsměvu. Pro holohlavého drsňáka je to největší úspěch od Šestého smyslu. Na jeho 670 milionů (stál směšných 40 milionů, takhle se vydělávají peníze) však McClane nedosáhne. Zázraky jenom jednou za dekádu, Bruci. :)

Na devátém a desátém místě dvě novinky v úzkém nasazení. Lindsay Lohan a její thriller I Know Who Killed Me a rozšafná, velmi bledě hodnocená sportovní komedie Who's Your Caddy. Nic o čem by stálo za to ztrácet dobré či špatné slovo. Trochu zamrzí rozpačitý nástup Sunshine. Pro nízkorozpočtové britské sci-fi zřejmě není v rozpálené akční sezóně místo a tak distributoři přidávají kina jen velmi opatrně a odnesou si se štěstím pár milionů. V Top 10 se v následujících týdnech objeví Sunshine jen zázrakem, ale s počtem kin kolem pěti stovek to není žádné překvapení.

Pozitivní opening Simpsonů je dalším ze příznaků velmi úspěšné sezóny. Myslím, že hlavouni studií se z letošních výsledků mohou kromobyčejně radovat. Nekoná se žádný Ostrov nebo Stealth a všechno vydělává buď podle přepokladů nebo ještě mnohem líp. Po vlně jarních překvapení se tak definitivně ukázalo, že Amerika na kina nezanevřela. V příštím týdnu by se tak měla letní sezóna slavnostně zakončit se třetím Bournem. První víkend asi nebude trhat rekordy, ale Bourne měl zatím pokaždé slušnou výdrž a po třeskutých trailerech a vynikajících recenzích by zopakování padesátimilionového openingu nemělo být problémem. V závětří pak startuje rodinná komedie Underdog, které bych přál minimálně zaplacení skromného rozpočtu. Ten pes si to zaslouží, ať už štěká jakkoliv kvalitně.

Takže si počkejme a až Jason Bourne protne cílovou pásku a zpečetí tučný šek pro Paula Greengrasse, budeme si moct všechno sesumírovat (někdo by možná čekal na třetí Křižovatku smrti, ale to je pro mě osobně spíš hříčka přírody... pokud se i tam podaří překonat padesátimilionovou hranici, bude jasné, že americká ekonomika letos brala bokem nějaké steroidy). A myslím, že letos to bude resumé skrz naskrz pozitivní, i díky všeobecně vysoké kvalitě snímků z druhé části blockbusterového kalendáře.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (60)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace