Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Pijte víno. Tuplem!


ikona
imf
alan rickmanhugh grant
 

Vzpomínáte na Bokovku? Líbila se vám? Chutnala vám? Teď se připravte na mnohem větší porci vína. A ochutnávat se bude naslepo. V hlavní roli se slavným degustátorem a producentem vína Stevenem Spurrierem. Do výroby filmu s touto legendární vinařskou postavou se navíc pouštějí hned dvě studia, takže nebude nouze o poctivou hollywoodskou soutěživost.

Steven Spurrier (doposud žije) uspořádal v roce 1976 slavnou vinařskou akci známou dnes pod názvem Judgment of Paris. Do onoho osudného roku se francouzské víno všeobecně uznávalo za nejlepší na světě. Spurrier byl Brit a tak byste si mohli myslet, že se chtěl Francouzům pomstít čistě ze zvyku. Nevraživost mezi těmito dvěma národy je pověstná. Spurrier ale ve skutečnosti doufal, že z hromadné ochutnávky "naslepo" vyjde Francie vítězně. Na akci bylo přítomno jedenáct uznávaných odborníků z vinařských časopisů a aby bylo všechno totálně fér, hlasy francouzských sudí byly rozhodující. V tomto souboji si to "rozdala" francouzská a americká (kalifornská) vína.

Výsledky byly šokující. Za "esenci Francie" bylo označeno víno z Kalifornie a za splašek roku naopak francouzské víno. Nejen že byla na kusy rozmetána pověst nejlepších francouzských vinic, ale degustátoři značně pošramotili pověst i sami sobě. Mnozí z nich po zveřejnění výsledků a původu vín hlasitě nadávali a posléze o nich už nikdo nikdy neslyšel. Zkrátka velmi povedená akce, která se stane hlavním tématem připravovaného filmu. Nutno dodat, že francouzský tisk (narozdíl od amerického) věc rychle ututlal a Spurrier byl na rok vyloučen z vinařského svazu. Celá akce však měla výrazný dopad na rozšíření vína po celém světě. Začaly se ve velkém pít i mnohem levnější americké značky, samozřejmě na úkor těch francouzských. A jako by to nestačilo, teď to ještě Francie dostane "písemně" od Hollywoodu. A dvakrát. :)

V jedné verzi, jménem Bottle Shock, si Stevena Spurriera zahraje Alan Rickman, pro obsazení druhé, pojmenované podle celé události jako Judgment of Paris, se uvažuje o Hugh Grantovi (jako další možná volba je uváděn Jude Law). Tato verze bude zřejmě kapku dražší, protože ve vedlejších rolích se mluví o hercích jako George Clooney nebo Keanu Reeves. Tomu říkám hvězdná porota ochutnávačů. Další podrobnosti zatím nejsou známy a je také dost dobře možné, že jedna strana to prostě vzdá, protože nebude chtít žít ve stínu té druhé. Nestalo by se to poprvé (viz Luhrmannův Alexandr Veliký) a zřejmě ani naposled. Stejně často se ale dočkáváme otevřených soubojů - Sopka vs. Rozpoutané peklo, MravenecZ vs. Život brouka nebo Drtivý dopad vs. Armageddon. Takže připravte skleničky, bude se pít.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace