Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Triumf přetvářky


ikona
imf
tržby
 

Téměř každý si o tomto víkendu na něco hrál. Adam Sandler a Kevin James předstírali, že jsou do sebe udělaní a John Travolta se pod tunami make-upu vydával za korpulentní ženštinu. A co diváci? Slupnuli obojí i s navijákem a tak se v obou stájích může vesele slavit. V případě Sandlerova hasičského fláku I Now Pronounce You Chuck and Larry šlo sice o hubenějších 34.8 milionů, což je nepochybně pokles oproti minulým ročníkům (40 milionů za Click, 47 milionů za Trestnou lavici), ale vzhledem k nábožensky silně smýšlející Americe a zvolenému tématu se bezesporu jedná o úspěch. Sandler si tak na nedostatek zájmu ze strany producentů rozhodně nebude muset stěžovat ani v budoucnu. Tohle by totiž jen tak někdo neprodal. Chuck s Larrym dokonce o dva miliony trhnuli pátého Pottera, který se uctivě posunul na stříbrnou pozici s 32 miliony a očekávaným propadem kolem 58 procent. Čaroděj si nestěžuje, protože za jedenáct dnů od premiéry celosvětově ukořistil rovných 400 milionů. Na stopadesátimilionový pokus Davida Yatese to nejsou špatná čísla a Potter tak velmi pravděpodobně zamíří k tradičním 800 milionům, poháněn i šílenstvím kolem sedmého dílu knižní předlohy. Marketing na jedničku, ostatně pro Warnery je Potter pověstným záchranným stéblem a tak ho musejí ždímat horem spodem.

Na prvních třech příčkách bylo skutečně narváno, protože na zátylek Fénixova řádu dýchal právě John Travolta a jeho Hairspray. Měla na 27.8 milionech větší podíl Travoltova popularita nebo slavný muzikál jako předloha snímku? To už se asi nedozvíme, ale jisté jsou dvě věci - a) po Divočácích a Hairspray se teď dočkáme Travolty v množství větším než velkém; b) jakmile se ve filmu převléknete za šílenou ženštinu je z toho kasovní úspěch (dřív z toho byla oscarová nominace, ale časy se mění :). Transformeři jsou na čtvrtém místě s rozumným poklesem o 44 procent a poctivými 20 miliony. Bayův film ještě neobjel ani půlku světa a už stejně jako Potter přetnul hranici 400 milionů. U Dreamworks jsou spokojení a celosvětových 700+ milionů nevypadá nereálně. Jen musíme doufat, že tu případnou dvojku bude opět režírovat Bay a rozpočet u ní proletí stropem.

Na pátém místě vaří pixaří krysa v animovaném Ratatouille, která už přichází o kinosály ve velkém a horko těžko se dohrabe na hranici 200 milionů. Milí Evropané budou muset zachraňovat a vypadá to na jednu z mála pixarovek, které si budou muset spravit reputaci až na DVD. Tak či onak recenze jsou superkladné, takže se nestyďte do tohohle restaurantu zavítat, až nám v září otevře své dveře. Na šestém místě už naopak Evropa svůj úděl splnila, Smrtonosná past 4.0 už světovými tržbami zastínila ty americké a celkové skóre je někde u 240 milionů, což vypadá na příznivý vítr směrem k pátému dílu. Ještě pár týdnů a Bruce Willis začne vykřikovat, že mu chybí záporáci. Budu mu držet palce, aby nějaké sehnal.

Zbytek žebříčku je nuda. Oddávající Robin Williams na sedmičce si příště vybere lepší scénář, 1408 je nečekaný úspěch, který nás posune zas o kus blíž děsivým PG-13 bez krve (ale s chytrou zápletkou a Samuelem L. Jacksonem, takže se hned nemračte) a neúspěch Božského Evana smaže dolarové překvapení jménem Zbouchnutá. V Universalu z té nuly ve výsledkové listině určitě šťastní nejsou, ale takový je holt život. Jak jsou na tom megablockbustery celosvětově? Piráti 3 - 940 milionů, Spider-Man 3 - 886 milionů, Shrek Třetí - 679 milionů. Očekávám, že pokud Harrymu dojde dech, vyhrají Piráti titul nejúspěšnějšího blockbusteru podruhé v řadě. A Jerry vážně začne vyrábět ten čtvrtý díl odehrávající se ve vesmíru.

V pátek nás čeká zřejmě poslední z regulérních blockbusterů - celovečerní Simpsonovi - a romantická "kuchařská" komedie No Reservations. Simpsonovi by mohli překvapit, ale navzdory celosvětové oblibě zřejmě nepromluví do bitvy o celoroční prvenství. Nebudu odhadovat a nechám se překvapit. O kvalitách filmu se budeme moci díky souběžnému startu přesvědčit už ve čtvrtek. Recenzi přineseme o den dříve.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (10)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace