Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Mít či nemít Emmy


ikona
imf
emmy awards
 

Uff. Co se to s těmi Emmy děje? Po loňském přejmenování na PrimeTime Emmy (zní to úderněji?) se v aktuálním ročníku producenti vytasili s tunami nových kategorií a pro jistotu přejmenovali ty staré. Nejlepší osvětlení v talkshow snímané jednou kamerou? Nejlepší střih v show s dramaturgií kamer a režisérem, který uznává rockery se zeleným vlasovým porostem? Trvalo mi dvacet minut, než jsem to pročetl, nechtějte po mě, abych to přepisoval. Kompletní seznam najdete tady, já okomentuji hlavní kategorie a přidám postřehy k zajímavostem. Celkový dojem by se dal shrnout do jednoho slova: nuda a zmatek.

Schválně si na to klikněte a uvidíte. Pak se nelze divit, že patnáct nominací posbírá televizák, o kterém jste v životě neslyšeli (Bury My Heart At Wounded Knee... indiánské drama z produkce HBO) a televizní přenos Oscarů jich má rovnou devět. Šílené. Z těch slavnějších jmen sesbírali patnáct nominací Sopránovi, jedenáct Ošklivka Betty (herecké výkony a scenáře se líbí i ve druhé sezóně), deset pak Chirurgové nebo 30 Rock (brzy v seriálech i u nás na MZ), The Office (9), Heroes (8), Vincentův svět a Řím (7) nebo Ztraceni, 24 hodin, Deadwood, Zoufalé manželky a My Name is Earl (všichni po šesti).

V animacích si to jako obvykle rozdají South Park, Simpsonovi a Spongebob. Prostě hodně eSek. V delších animácích vás možná potěší celovečerní animovaný Hellboy, který se však podle různých předpovědí moc nepovedl (ale nebojte, chystá se jich hned několik). Nejlepší výpravu pro jednokamerovou show (to znamená seriál, ve kterém není několik fixních kamer (hlavně sitcomy), ale jeden kameraman postupující podle storyboardů, tak jako ve filmech) si rozeberou buď Deadwood, Řím, Heroes, nováček Shark (detektivka) nebo Ošklivka Betty.

Herecké týmy v komediálních show jsou obzvláště nabušené - 30 Rock, Zoufalé manželky, Vincentův svět, Ošklivka Betty, Tráva. Měl jsem tu čest se všemi seriály a musím říct, že ani jednomu bych žádnou cenu nedal, pokud by se jednalo o integritu celého týmu. To už radši Trávě než komukoliv jinému. V každém z týmů je totiž vyloženě slabý článek od kterého rezne zbytek řetězu. Jsem osobně velmi zvědavý, jak to tu dopadne. Ve vážných seriálech jsou Friday Night Lights, Brothers & Sisters, Chirurgové, Studio 60 a The Tudors. Co je The Tudors... seriál o Jindřichovi VIII. v hlavní roli s Jonathanem Rhys Meyersem. Na dívky možná účinkuje, na mě nikoliv. Ale možná překvapí. Osobně bych sázel na Chirurgy nebo Studio 60 on the Sunset Strip.

V nejlepší kameře překvapivě chybí Heroes a najdeme tu CSI, Deadwood, Řím, Studio 60 a Sopránovi. Vždycky se jjedná o vybranou epizodu, takže to nelze rozhazovat podle úrovně kamery v celém seriálu. To pak činí jakékoliv odhadování nesnadným, zvlášť pokud je tu agresivní televizárna (CSI) a tři "áčkové" seriály od HBO.

Ale přesuneme se k tomu hlavnímu:

Nejlepší komediální seriál:

30 Rock
Vincentův svět
The Office
Two and a Half Men
Ošklivka Betty

Nejlepší vážný seriál:

Boston Legal
Chirurgové
Heroes
Dr. House
Sopránovi

K tomu to všechno směřuje nebo ne? V sitcomech letos chybí Scrubs, ale epizoda My Musical má celou řadu želízek v ohni (režie, kamera, hudba), stejně tak 24 hodin nebo Ztraceni to sice nedotáhly do královské kategorie, ale v těch technických se jim daří dobře. Kiefer má své předplacené místečko v herecké kategorii, ale letos pravděpodobně nezopakuje loňské vítězství. Stojí proti němu James Spader z úspěšného Boston Legal, Denis Leary z Rescue Me nebo James Gandolfini ze Sopránů. A samozřejmě favorit - Hugh Laurie z Dr. House. Tak dobře napsaný part tu nebyl roky, není ostudou dojít si pro další sošku.

V sitcomech si to pak herci rozdají v o poznání vyrovnanějším souboji. Tony Shalhoub jako Monk, Ricky Gervais v Komparsu (nesnáším ho, ale zřejmě jsem sám ;), Steve Carell v The Office nebo Charlie Sheen přehrávající Martina Sheena v Two and A Half Men. Zase jsem na někoho zapomněl? Jistě... Alec Baldwin, ta nejlepší věc na celém sitcomu 30 Rock. Jediný kdo mu tu stačí je autorka, scenáristka, producentka a představitelka hlavní role Tina Fey, která je zaslouženě v ženských hereckých nominacích. Proti Mary-Louise Parker z Trávy nebo Americe Ferraře z Ošklivky Betty to však nebude mít lehké.

Něco zajímavého v těch nových kategoriích? Hmm... nejlepší úvodní titulky (Dexter), nejlepší hudba v úvodních titulcích (Dexter!), nejlepší triky (Heroes (epizoda odehrávající se v budoucnosti) vs. Battlestar Galactica: Exodus II), nejlepší kaskadérské kousky (Jack Bauer vs. dvakrát CSI vs. Pohotovost... počkat... ona se ještě natáčí!?!). A pak další a další řádky nicneříkajících jmen. Je toho hodně. Je toho příliš. Snad vám z toho taky nejde hlava kolem a své favority jste si našli. Jestli ne, přečtěte si ty nominace ještě jednou. Jsou tak nepřehledné, že by se v nich schoval i středně velký Transformer.

Na výsledky se můžete těšit koncem srpna. Ty nejdůležitější samozřejmě přineseme v samostatné novince.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace